0

Р азкриват пет нови кабинета за хора след инсулт. В тях ще могат да се лекуват болни от афазия. Те ще бъдат разположени в столични ДКЦ-та. Това обяви пред „Телеграф“ зам.-председателят на Асоциацията за инсулт и афазия д-р Георги Георгиев, който обясни, че планът им може да се осъществи, при условие че бъдат подкрепени от Столичната община. „Ситуирането на няколко кабинета с афазиолози, които да работят с финансиране от общинския бюджет, макар и по няколко часа на седмица, ще бъде много голяма крачка напред в достъпността на лечението на тази група хора“, коментира д-р Георгиев. Той разкри, че към момента държавата не предоставя никаква грижа за болните по линия на здравната каса, а също така не могат и да се ползват от социално подпомагане. 

Проблем  

Логопедите, които са специализирали за лечение на афазия, не са медицински лица и съответно няма клинична пътека, по която да извършват тази дейност и да им се заплаща това лечение. „От друга страна, това не се припознава от МТСП, за да може да влезе в някоя от програмите за социална подкрепа. Единственото лечение на заболяването в цялата страна е само платено“, каза той. Зам.-председателят обясни, че афазията е загуба на способност за комуникация вследствие на увреждане на мозъка. „За пациентите тя е голям бич, тъй като нямат загуба на своите когнитивни способности, но нямат способността да комуникират, поради което не могат да се реинтегрират успешно в нормалния живот“, заяви той. По думите му при провеждане на продължаващо лечение между шест месеца и година и половина преживелият инсулт може да възстанови в голяма степен говора си или движението на крайниците си. Д-р Георгиев каза, че са предложили афазиолозите да бъдат допуснати в кръга на рехабилитиращите лица. „По тази клинична пътека, по която имат право два пъти по 7 дни в годината да посещават специализирани центрове за рехабилитация, да бъдат допуснати и тези специалисти. Така може да се получи някакво диагностициране и лечение, което е крайно недостатъчно, но все пак е добро като начало“, коментира той.      

Проект

Зам.-председателят на асоциацията каза, че в момента работят по проект, финансиран от програма Европа на Столичната община, който има за цел да разбере какви са основните проблеми на хората,  диагностицирани с инсулт и афазия след изписването им от лечебното заведение. За тази цел те търсят пациенти, които да им споделят впечатления, като им изпратят имената и телефон за контакт на info@stroke.bg или го направят с есемес или на вайбър на тел. 0879 222 391. Събраните данни ще помогнат да бъдат анализирани и идентифицирани незадоволени потребности на целевата група. Целта на проекта е да постави основата на иновативен модел за създаване на политика, прецизно насочена към потребностите.