0

О т зоологическата градина публикуваха снимки на вида бърнести мечки Шрея и Лиам, които не са от тези, които спят през зимата.

Те са топлолюбив вид, който се среща в горите на Индия и на остров Шри Ланка. Това е причината по това време на годината да не може да ги видите навън. Те прекарват времето си на топло в мечкарника.

От зоопарка разказват, че Лиам е на 5 години и пристига от зоопарка в Лайпциг през 2018. Женската мечка Шрея пристигна в Софийския зоопарк есента на 2021г. от зоопарка в Сингапур.

Те са част от Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, чиято главна цел е размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата.

Софийският зоопарк е един от 9-те зоопарка в Европа, които притежават този рядък и ценен вид мечки. В дивата природа са останали по-малко от 20 хиляди бърнестите мечки и затова те са в категория „Уязвим вид“ и са защитени.

Припомняме, че на 30 ноември християнският православен календар почита светеца Андрей, който според легендата е господар на мечките. Тогава чествахме Андреевден или известен още като Мечкинден. 

В зоопарка в София двете евроазиатски кафяви мечки, мъжкият Тони и женската Марияна, още от октомври започнаха да си правят бърлога във вътрешните помещения, внесоха си шума, сено, слама и си оформиха удобни легла. Вече не излизат навън. Приемат съвсем малко вода и храна и се подготвят за зимен сън. Скоро дажбите им ще бъдат изцяло спрени, защото няма да са им необходими, докато спят. Мечката гризли на име Рони все още е активна, прекарва повечето време вътре, излиза, само когато сама реши да си подаде носа навън. Скоро и тя ще заспи зимен сън.

Катерина Зарева – завеждащ Екологичния център към столичния зоопарк разказа, че мечките започват приготовления за зимния си сън още през август. През септември-октомври изпадат в хиперфагия - хранят се изключително много, за да натрупат телесна маса за зимата. Те имат специфична кафява мастна тъкан, която при метаболизиране отделя и вода в организма. По време на зимния сън, известен в науката като хибернация, мечките не консумират храна и не пият вода. Даже спират да "ходят до тоалетна". Изключително интересен и малко известен факт е, че по време на зимния сън женските раждат своите малки, посочи Зарева.