0

М лади математици постигнаха успехи в областта на изкуствения интелект. Срещаме се с тях, за да видим кои са, от кога датира интересът им към математиката, защо тя е толкова важна за живота и за тях самите, какви са успехите им и за какво мечтаят.

Георги Пашалиев: Искам да направя ИИ по-добър и надежден

„Любовта си към математиката получих от баща ми, който ме насочи към нея от много ранна възраст“, сподели Георги Пашалиев, който е ученик в 12-и клас в Софийска математическа гимназия “Паисий Хилендарски”. През лятото на 2023 година бил стажант в института INSAIT, където се занимавал с изследователска дейност в сферата на изкуствения интелект. Освен заниманията с научна дейност, обича да пътува, да прекарва времето си навън с приятели и да тренира.

Бил на пет, когато започнал да смята. В детската градина вече знаел таблицата за умножение, да събира многоцифрени числа наум и други.

Най-големият си успех постигна преди малко повече от седмица, когато го приеха в конференцията NeurIPS, което е най-големият форум за изкуствен интелект и на девето място във всички сфери на науката. В него влезе като съавтор на статия, която е в сферата на споделеното обучение. Целта е да се изгради надежден изкуствен интелект, който да се обучава чрез информация от различни участници с цел да се запази поверителността на данните. В статията също се описват различни стратегии, които участниците могат да използват, за да се справят по-успешно от останалите - така се съчетават и елементи от теория на игрите.

„Искам чрез работата си да помогна за по-доброто разбиране на изкуствения интелект, да допринеса за неговото развитие и да го направя по-добър и по-надежден“, казва още Георги Пашалиев.

Мария Дренчева: Задачите без решение са основното предизвикателство

„От гледна точка на математиката, а и цялостно на науката, все още има множество неотговорени въпроси. Естествено, надеждата е, че някой ден и те ще получат своя отговор, но неизменно на тяхно място ще се появят нови въпроси, на които човечеството ще търси отговор. Точно това обаче е в основата на развитието и прогреса: в определен смисъл именно задачите, които нямат решение, са нашата мотивация да се развиваме в научната и технологичната сфера“. Така смята Мария Дренчева, ученичка от 12-и клас в СМГ, състезател по математика. Това лято тя беше част от ученическата изследователска програма на INSAIT, където много се запалила по изкуствения интелект и изследванията в тази област, тъй като те се базират до голяма степен на математиката. Освен с проекта в INSAIT, ученето и състезанията, учи френски и английски език, обича да чете криминални романи и танцува балет.

„Много от научните разработки в света на изкуствения интелект са директно приложими и в практиката. Така например се оказва, че графовите невронни мрежи намират приложение в биохимията, тъй като молекулите са графова структура от гледна точка на атомите и връзките между тях. Така могат да се обучават модели за класификация, а и даже за генериране на молекули с определени свойства. Много често обаче гениалното откритие, което успява да се приложи на практика и да промени живота на много хора, не е в една-единствена статия - често става дума за резултат от работата на много хора върху много различни статии, които някой успява да обедини, правейки множество междупредметни връзки. Затова всеки проект е важен, дори и да е строго теоретичен - не се знае кога такъв проект ще постави основата на нещо с голямо практическо значение“, споделя още Мария.

Рени Паскалева: Успехите са предпоставка за промяна към по-добро

Какви са мечтите на едно 17-годишно момиче? „Искам да успея да помогна за разрешаването на проблем, който е важен и отдавна тревожи човечеството. Искам да направя нещо, което кара хората да бъдат добри“, казва Рени Паскалева. Тя учи в ПЧМГ в гр. София и се занимава с информатика, математика, музика. От това лято се занимава и с изследователска дейност.

„Запалих се по математиката още от малка. Интересно ми е да решавам все нови и нови задачи. Харесва ми, че има логика, последователност, развитие, резултати. От първи клас започнах да участвам в състезания по математика, което ми даде увереност да продължавам да търся решения. Имам сестра - Нора, която също се занимава с математика. С нея сме добър екип - често решаваме заедно и си помагаме много“, споделя Рени.

В INSAIT Рени работи върху нов модел за създаване на образи по емоции, използвайки изкуствен интелект. Намира приложение във филмовата индустрия и игрите. Стажа си в INSAIT е започнала това лято. Смята да продължи да работи по проекта си и след края на програмата.

„Успехите са предпоставка за промяна към по-добро. Смятам, че технологиите са основният ключ към развитието на човечеството и всеки един малък успех в тази посока трябва да ни доближава една стъпка по-близо до един по-добър свят“, казва Рени Паскалева. На въпроса има ли задача, която няма решение, отговаря така: „Да, съществуват много задачи без решения. Затова човечеството постоянно работи по решаването им“.

Най-ценен за нея е първият медал, който е получила. „Спечелих го във втори клас от състезание по математика. Златен. Бях изключително щастлива и вярвах, че е направен от истинско злато (то беше нещо безценно за мен - заради приказките)“, каза Рени.

Теодора Тодорова: Всичко в живота е математика

„Колкото и клиширано да звучи, всичко е математика. Не е случайно, че математиката съществува от толкова много време. Всеки проблем, срещу който се изправяме, може да се преобразува в математическа задача, на която да търсим решение. Именно такъв проблем в реалния живот мотивира темата за проекта ми в INSAIT. Математиката може да помогне да се разрешат проблеми, които на пръв поглед изглеждат неразрешими“, сподели за „Телеграф“ Теодора Тодорова. Тя е на 17, учи в 12-и клас в ППМГ ”Акад. Никола Обрешков”, град Бургас. Състезател по математика, като също така се занимава и с различни математически проекти. Преди е била състезател и по физика. В свободното си време учи немски език, върши доброволческа дейност, слуша музика, чете книги и излиза с приятели. Част е от организацията “Бургас харесва младите”, президент на интеракт клуб “Бургас - Приморие” и участва на събитията на Младежки международен център Бургас.

„Всяка задача има решение, просто е възможно това решение все още да не е намерено“, смята Теодора.

Накъде смята да се развива? „Възможностите, които предлагат INSAIT и БАН, са многобройни. Човек има накъде да се развива и да расте нагоре. В момента не съм сигурна къде искам да продължа образованието си, но съм сигурна в едно нещо - искам да се върна в България и да продължа своето развитие, защото виждам, че тук има възможности за реализация“, категорична е Теодора.

Труден ли е пътят на изследователя? „Да, но си заслужава. Когато започнах проекта си, ми беше доста трудно да науча теорията, необходима за проекта ми – споделя Теодора.- Трябваше да науча много нови неща, за да мога да разбера в детайли концепцията на проекта ми. За мой късмет хората около мен, обстановката и помощта, която получих, ме мотивираха да продължавам и да научавам нови неща. Когато успях да ги разбера, чувството беше страхотно.“