0

М инимум 400 лева струва частната занималня в големите градове у нас, показа проверка на в. “Телеграф“.

Цената скача двойно, ако детето хапва на обяд от кетъринг или по време на престоя му са включени други дейности като обучение по английски език например. Тогава сумата се вдига и стига до 700-800 лева на месец.

Столица

В София все още могат да се намерят места за занималня, но те са ограничени. Основно от услугата се възползват родители, които не са доволни от качеството на държавните занимални поради струпване на много деца или липса на място в такава, отбелязват от школите. Част от занималните сформират групи от по 5 деца, а в други тяхната бройка е по-голяма. В центъра на столицата частен център предлага услугите си срещу 290 лева на месец. Срещу 7 лева на ден малчуганът получава първо, второ, трето и салата. Вместо да плащат за кетъринг, някои родители избират сами да приготвят обяд на детето си.


Учителите от някои образователни центрове вземат малчуганите от съответното училище, ако то се намира на пешеходно разстояние, до занималнята. Други пък предлагат превоз с автобус. Транспортът на места гълта до 250 лева на месец.

В момента част от образователните центрове предлагат такси с отстъпки. „Може да се заплати на срок и на месец. 380 лева на месец е отстъпката за ранно записване до 1 октомври. Без отстъпка цената е 420 лева“, обясниха пред „Телеграф“ от една от школите, които освен занималня предлагат и частни уроци за деца на всякаква възраст.

Морско

Занималните във Варна пък са с огромна разлика в цените, ако са в центъра или в кварталите. Между 500 и 600 лв. на месец струва полудневната занималня на децата с начална форма на обучение на пъпа на морската столица. Ако искате изхранване на детето с кетъринг, трябва да заплатите още по 8 лв. на ден. Храната включва обяд и плод. В друга занималня в центъра на града цената е 26 лв. на ден. Плаща се за седмица, 7 дни предварително. В цената е включен обяд. Не се предлага вземане от училище, но може да се комбинира с други родители на деца от същото школо. Занималнята работи до 18 часа всеки ден без официалните празнични дни.

Превоз

За сравнение на километър-два от центъра на Варна цените са съвсем различи. 13,50 лв. на ден струва занималнята в кв. „Трошево“. Ако искате изхранване, доплащате сумата от 5,50 лв. Така срещу 19 лв. получавате полудневна занималня, храна и вземане на детето от училище. Сумата за цял месец излиза под 290 лв. месечно без храна и 399 лв. с изхранване.

Едва 30% от предварително платената сума се връща, ако детето се разболее, но само срещу представяне на медицинска бележка от личния лекар. „Не става баба дошла или на детето не му се ходи! Тогава няма никакво възстановяване на сумата“, категорични са от забавачката.

В Русе майките предпочитат да плащат на ден

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА

Много от родителите на малките ученици в Русе предпочитат частните занимални, в които заплащането е на ден присъствие. Причината е, че понякога се налага детето да не посещава училище поради болест или някакви други обстоятелства. Таксата на ден е 15 лева, а ако близките желаят да бъде включена и храна, се плащат още пет лева. Яденето е от кетъринг и е съобразено с възрастта на малчуганите.

Групите в русенските частни занимални са малки – от по 10-14 деца, за които се грижат трима педагози. Това е голямо предимство, тъй като има възможност с всеки ученик да се работи индивидуално и домашните да са правилно написани. Работи се и допълнително за усвояването на учебния материал, който започва да става труден след втори клас. Близките трябва да дойдат да приберат детето си към 17,30 – 18,00 часа.

В Стара Загора искат сумата авансово

Елена Дюлгерова

Десетина са частните учебни центрове в Стара Загора, но за да оцелеят, нямат друг изход, освен да искат авансово плащане – било то седмично или месечно. Ако заложат на такси ден за ден, доходите им са обречени на непредсказуемост и често могат да паднат до под нулата.

Повечето собственици на такива заведения предпочитат да не предлагат храна заради неизбежното оскъпяване. Цените започват от 15 лева за половин ден и 20 лева за цял ден и стигат до 37 лева еднодневна такса.

Минимум 10 лева на час плащат работещи родители на жени, които само да стоят при децата им вкъщи, ако се налага, показа проверка на „Телеграф“. При положение че става дума и за подготовка за училище, сумата се удвоява.

Асоциация с 5 въпроса към МОН: Родители питат за сапун и топла вода

Във връзка с наближаването на новата учебна година от асоциация „Родители“ насочват вниманието на обществото и институциите към някои ключови въпроси, на които от години търсят отговор и адекватно решение. Един от въпросите е кога ще има цялостна политика и финансиране, така че всички български училища да имат необходимите условия за поддържане на хигиена - топла вода и сапун в тоалетните, както и условия за спорт и игра – физкултурни салони, спортни площадки и съблекални. Сред въпросите е кога ще бъде въведен едносменен режим на обучение във всички български училища. Сред въпросите е защо се правят националните външни оценявания в 4-ти, 7-и и 10-и клас, след като те не водят до промяна в учебните програми и съдържание. По думите на асоциацията те само засилват напрежението сред децата, родителите и учителите, както и порочната практика на частните уроци.

*Автор: Милена Димитрова, Любомир Славов