0

71 медала от международни олимпиади по природни науки спечелиха български ученици от началото на тази година до средата на септември. От тях 11 са златни, 28 са сребърни и 32 бронзови.

Родните олимпийци в знания бяха наградени от премиера акад. Николай Денков и поздравени от просветния министър проф. Галин Цоков. „Аз съм един от вас“, обърна се премиерът към децата и младежите, представили България, и показа на учениците своя медал от Международната олимпиада по химия, състояла се в австрийския град Линц през 1980 г. Денков обеща на децата и младежите пълна подкрепа от страна на държавата за участията им в международни състезания.

Подкрепа

Над 8700 ученици ще бъдат включени в допълнително обучение за участие в олимпиади и състезания в новата учебна година 2023/2024 г. Средствата, отделени за това, ще надхвърлят 1,6 млн. лева, съобщават от МОН. Те са предназначени не само за учениците, но и за техните преподаватели, тъй като подготовката на родните надежди се води както от учители, така и от университетски преподаватели и учени от БАН. От своя страна преподавателите благодариха за подкрепата. Председателят на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Алексей Христов подчерта, че за първи път от 20 г. се усеща ролята на държавата в дейността, която открива и подготвя млади таланти в науката. По думите му българската система за откриване и развиване на потенциала на учениците е уникална и това се вижда в спечелените призове. Министърът на образованието проф. Цоков пък изтъкна, че участниците в международни олимпиади са сред най-добрите посланици на България по света. „Вашите успехи показват, че българското образование има високи постижения и резултати, когато има вдъхновение, упорита, системна екипна работа и обучение, насочено към изграждане на уменията“, обърна се проф. Цоков към наградените ученици. Той пожела още много нови успехи на децата, а на абитуриентите, завършили 12-и клас, поръча да продължат образованието си там, където желаят, но след това да се върнат в родината и да покажат наученото, защото „България има нужда от тях“.

Млади умове спечелиха призове от евроконкурс

Двама млади българи спечелиха призове от престижния Европейски конкурс за млади учени (EUCYS). В него участват младежи от 14 до 20 години. Те се състезават в сферата на науките и технологиите, инженерството и математиката. Конкурсът е създаден по идея на Еврокомисията.

Лауреат на трета награда е Любомир Ненов за проекта Dynamic Proactive Secret Sharing for Confidential Byzantine Fault-Tolerant Services using Multi-party Computation. Деян Хаджиманич пък е отличен в конкурса Regeneron ISEF 2024 за проекта A Graph Isomorphism Kernel Based on k Vertex Connectivity and its Application in Graph Neural Networks. В тазгодишното издание участват 136 млади учени от 36 държави, които представят 85 проекта в широк спектър от области на науката – от биология до математика и социални науки. Международното жури от 22 висококвалифицирани учени и инженери е председателствано от Мария Любенова от Европейската обсерватория за Юга.

Студентка от СУ грабна награда за контактни лещи

Българката Михаела Бачева спечели единствения по рода си международен конкурс за студенти, очни специалисти, OptiStudent™ Awards. Възпитаничката от Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” успя да надмине конкуренцията от Германия, Белгия, Великобритания, Испания и Чехия. Презентацията, с която студентката спечели, бе на тема “Характеризиране на слъзния филм на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи”. Младото момиче постига успеха си, като изготвя проучването чрез работа с пациенти и анализиране на резултатите. Тя успява да съчетае образованието с практиката си като оптиметрист, а в момента се подготвя за магистратура във Физическия факултет на СУ.