0

С амо в 75 басейна се учат да плуват децата от 1948 училища у нас, сочат данните на НСИ, който бяха представени на парламентарната комисия за децата и младежта миналата седмица. Това на практика означава, че една незначителна част от общо 280 000 ученици имат възможност да усвоят плуването не само като спорт, но и като елементарно умение и физическа активност. В детските градини басейните са 88 на общо 214 848 хлапета, които ги посещават.

Статистика

Басейните с дължина 25 и 50 метра, в които се тренира плуване или се плува за добра физическа форма, са около 300 в цялата страна. Като се има предвид, че в София са десетина, ясно е, че в останалата част на страната има не повече от един-два във всяка област, а някъде няма и нито един. Това се вижда и от картата на българските състезатели по плуване, те са не повече от 4000 в България от общо половин милион деца и младежи в градините и училищата. Синхронното плуване и скоковете във вода пък са екзотика в младежкия ни спорт, става ясно от данните.

Сравнение

Като цяло децата и младежите у нас спортуват почти два пъти по-малко от връстниците си в ЕС. Това пък са данни от европейското здравно интервю, което се прави на всеки пет години. Единственото, по което сме с едни гърди пред Европа, е ходенето пеша, тъй като нашите младежи на възраст между 15 и 29 години са с 10% повече, отколкото в Европа. „22% от младежите и децата у нас карат колело, а в ЕС са 30%. Съотношението между момичета и момчета обаче е изцяло в полза на вторите, тъй като момчетата са 31%, а момичетата едва 13%“, презентира изследването председателят на Националния статистически институт доц. Атанас Атанасов. В спортуването, като под спорт се разбира непрекъсната активност от поне 10 минути с учестяване на дишането, 38% от нашите младежи са активни, а в ЕС са два пъти повече – 63%. И тук момичетата участват много по-малко - 24% срещу 51% за момчетата. Нашите деца отстъпват и по време на занимания с физическа активност два пъти на европейците.