0

Д епутатите трябва да попълнят квотата си в Конституционния съд. Очаква се днес като точка от дневния ред на парламента да бъде включена процедурата за избор на двама съдии.

За тези постове се състезават трима – Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков, издигнат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и Цвета Рангелова от „Възраждане“. За да се осигури предварително мнозинство, лидерите на ПП-ДБ Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов се подписаха под номинацията на Атанасова, а председателят на ГЕРБ Бойко Борисов под тази на Белазелков. Подкрепа за двете номинации дойде и от ДПС. Групата на ПП-ДБ обаче не е толкова монолитна и поне трима от депутатите няма да подкрепят Атанасова - Константин Бачийски, Бойко Рашков и депутати от „Зеленото движение“, научи „Телеграф“.

Гласуване

Зелените са част от ДБ и вчера обявиха, че за съдии в КС трябва да се избират хора с високи нравствени качества. В хода на процедурата обаче са се появили съмнения за разпределяне на партийни квоти. Издигането на Белазелков било направено без предварително вътрешно обсъждане в ПП-ДБ. Същото важало и за подкрепата за Атанасова. Затова зелените препоръчали депутатите от ПП-ДБ да гласуват против Атанасова.

Вчера тримата претенденти за КС бяха изслушани от ресорната комисия. Белазелков обеща да устоява на политически натиск. „Ако се преценяват моите действия през годините, този, който иска да упражни натиск, ще трябва доста да тренира мускули и едва ли ще успее“, посочи той. Белазелков уточни, че в обществото нищо не става без натиск, но такъв трябва да има само чрез демократични инструменти. Според него качеството на законодателството не е най-доброто. Отрече критиките, че е отсъждал в полза на частните кредитори. По негово настояване в последните промени в ГПК е записано, че съдебният изпълнител не може да притеснява длъжник, който няма имущество. БСП и „Възраждане“ атакуваха Белазелков с въпроси за еднополовите бракове и дипломата му, а Атанасова за стажа й като юрист.

Възможност

„Натиск е много трудно някой да ми окаже. Не се поддавам на внушения и натиск“, каза Атанасова. Тя намекна, че не би дала отвод по делото за промените в конституцията в КС и поясни, че законът не дава такава възможност. Негласуване е възможно само по въпрос за имунитета им. Атанасова напомни, че е участвала в приемането на много закони от 2009 г. насам и добави, че в КС има и други бивши депутати.

Според нея, ако всички си дадат отвод, това води до риск съдът да не може да вземе решение. „Редно е всеки един конституционен съдия да участва в гласуването и вземането на решения. Не намирам основания да се прави отвод, такова понятие не съществува“, заяви тя. Атанасова даде пример с Белгия, където 12 от съдиите трябва да са били депутати или от други институции. Тя призна, че НС се е забавило с попълване на КС заради липсата на политическа готовност.

Кандидатката на „Възраждане“ разкритикува промените в конституцията.