0

И ма две групи въпроси в основния закон, които могат да бъдат оспорени пред Конституционния съд (КС). Това заяви пред „Телеграф“ конституционалистът доц. Наталия Киселова. Повод са заявките на
„Възраждане“, ИТН и БСП и президента Румен Радев да сезират КС.

В първата група влизат въпроси с процедурата, по която измененията бяха гласувани. Сред тях са с какво мнозинство трябва да се приемат поправките, внесени за второ и трето четене – със 180 или 160 гласа и в какви срокове.

Втората група въпроси засягат самите текстове - двойното гражданство, служебното правителство, непрекъсваемостта на мандата на Народното събрание (НС), разделението на ВСС на две, квалифицираното мнозинство от 2/3 за регулаторите да се определи със закон.

Критерий

Последното според нея е в противоречие с друга разпоредба на конституцията, че НС работи с обикновено мнозинство и само основният закон предвижда случаите, когато се гласува с класифицирано.

„Нямаше критерий, по който да се определи – всички органи ли, само конституционните ли или в някои сфери. НС си даде възможност да предвиди това за всички органи“, поясни тя.

Киселова обаче смята, че това може да предизвика блокиране на работата на НС. Тя заподозря, че вкарването на мнозинството от 2/3 за регулаторите е да „санират“ други промени, направени няколко месеца по-рано
– за новата антикорупционна комисия. Нейните трима членове също трябва да се избират със 160 гласа.

На практика над 20 органа ще се избират с 2/3. „Това е първият текст, който сериозно трябва да бъде преосмислен“, каза тя.

След това се нарежда текстът, че НС „може“ със закон да ограничиправомощията на служебния кабинет. Така според нея се създава опасност НС да саботира служебните правителства при избори.

Относно разделението на ВСС е търсен баланс, но остава въпросът дали създаденият Висш прокурорски съвет е нов орган.

Гражданство

Падането на забраната на двойното гражданство за депутати и министри за нея е и правен, и политически въпрос. Според нея не е била направена разлика кога е придобито гражданството - по рождение или
натурализация. На практика и чужденци, които са се сдобили с български паспорт преди ден или месец, могат да станат министри без други условия.

Това по думите й може да доведе до организиране на партии, които имат антидържавни цели. Тя напомни, че предстои промяна на Закона за гражданството, която ще покаже колко чужденци са придобили родни документи след 2009 г.

Всичко това според нея се сблъска с принципа на националния суверенитет. Напрежение може да има и по правомощията на Инспектората на ВСС за проверки по прокуратурите. Има празнота и по това кой председателства прокурорския съвет.

Ако КС реши, че някоя от разпоредбите е незаконна, те спират да се прилагат. НС на свой ред може да ги отмени или да ги преуреди, което би означавало да бъдем изправени пред нова процедура за конституционни промени през есента на 2024 г.