0

М инералната баня в Горна баня продължава да тъне в разруха - покривът е кърпен с парчета ламарина, а по сградата от години растат брезички. Причината – тя е е държавна собственост, въпреки че през 2019 беше прехвърлена на Столичната община, която кандидатства по европейска програма за реставрацията й.

„По наше искане банята беше прехвърлена на Столичната община във връзка с реализацията на проект, за който кандидатствахме към МОН. За съжаление той не беше одобрен. Условията за прехвърлянето бяха такива, че този обект да се върне на държавата“, каза пред „Телеграф“ кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя добави, че са поискали държавата да им я остави, за да инвестират средства на общината, но до момента няма отговор.

Предисторията

Преди години жителите правят подписка, петиция, пишат до омбудсмана и настояват да се спаси, като се ремонтира минералната баня, защото тя е историята, настоящето и бъдещето на няколко поколения горнобанци. Заради дългото чакане и бездействие местните казват, че са готови със собствени средства и труд да започнат да я ремонтират. Дори и така да е, без проект и строителни разрешителни хората не могат нищо да направят. След актуализация на бюджета Столичната община изважда парите, определени за авариен ремонт на фасадата, в размер на 700 000 лева, а проектът за ремонт на покрива не минава съгласуването с Министерството на културата. В бюджета за 2022 г. също са предвидени средства - 1 млн. лв., като от цялата сума ще се ползват около 200 - 300 хил. лв. за проектиране.


 

"Има условия вътре да се възстанови използването на двата басейна. За съжаление има концесия там, която още не е изтекла, държи по-голямата част от дебита и с количествата, които остават по концесионен договор, ние на първо място задоволяваме най-важната нужда на населението, безплатен достъп до минералната вода", коментира преди време бившият вече зам.-кмет по културата доц. Тодор Чобанов.

Овча купел

Банята в Овча купел има късмет. Там продължават ремонтните дейности, като до края на тази година се очаква да бъдат завършени фасадата, покривът и горните нива, където ще се помещават лаборатории и зали по съвместен проект с 12 университета и института от Българска академия на науките (БАН). След това ще продължи работата по възстановяване на банята с басейните и СПА зоната, което ще се случи през 2024 г. “Средствата са осигурени. Около 4.5 млн. лева са общинските средства, които инвестираме във възстановяването на банята“, каза Фандъкова.

Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Борис Чилев уточни, че в минералната баня в "Овча купел" ще се предлагат услуги за подобряване на здравния статус на гражданите. Ще има горещи басейни, няколко вида сауни, шокова студена стая и джакузита. Ще има и услуги за коса и лице, масажи и солни стаи. Всичко, което един съвременен СПА център може да предложи, допълни Чилев.