0

О т градушките, които се изсипаха над страната, има пострадали не само щъркели, но и много зайци и всякакви други полски и горски животни. Това каза пред „Телеграф“ екологът д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

„Не това обаче е големият проблем. Това са нормални неща в природата и колкото животни умират, толкова се и раждат. Да не треперим толкова за щурец, мравка и врабче, защото по-важният въпрос е да спрем изсичането на горите и прекомерното отнемане на територии за соларни и всякакъв друг вид инсталации. Действително да се откажем от употребата на въглища и да ограничаваме ефекта от човешката дейност“, каза още д-р Янков.

Промени

Според експерта природните аномалии ще продължат да зачестяват и те са вследствие именно на климатичните промени. „Това всъщност е глобалното затопляне и ефектът от него. Хората да не си мислят, че ще стане много по-топло на Земята. Градусите се покачват с такива темпове, че за днешните поколения няма да е проблем да се адаптират с това. Не е само то обаче. Глобалното затопляне води до такива необичайни явления като голям студ в период, в който трябва да е топло, или до такива бури и валежи от ледени късове с големината на яйце. Животните страдат от тях, но би пострадало и дете, а и възрастен човек“, добави екологът.

Сигнали

„Със сигурност има доста подадени сигнали за пострадали щъркели. Ние видяхме такива и в социалните мрежи, и в репортажи по медиите, но като цяло БДЗП не е орган, който може да направи каквото и да е. Ударените от такива по размери ледени късове животни в повечето случаи умират. Регионалните инспекции за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) са институциите, към които хората се обръщат най-често, но и оттам няма какво да направят нито за пострадалите зайци, нито за унищожените растения. Единственото, с което хората могат да помогнат на пострадало животно, е да го отнесат при ветеринар“, каза още д-р Петър Янков. Той припомни и че в момента продължава да тече преброяването на белия щъркел в страната, в което чрез специално мобилно приложение, достъпно от сайта на БДЗП, всеки желаещ може да се включи.