0

Е дин милион и 257 хиляди пространствени кубични метра дърва за огрев ще осигурят шестте държавни горски предприятия за населението в горските територии на страната. Толкова са заявените от кметовете на селищата количества въз основа на изготвените списъци с домакинствата, които ще се топлят с дърва от държавните гори. Предприятията вече са реализирали 530 000 кубика, съобщиха от Министерството на земеделието и горите пред „Телеграф“. Продажбата на стояща дървесина, която е по-евтина и хората сами отсичат, се прилага предимно в Южноцентралното и в Югозападното държавно предприятие. В останалите четири предприятия дървесината е добита и се предлага основно на временен склад, поясниха от горското ведомство.

В Закона за горите е регламентирано задължението на кметовете на населените места да изготвят списъци на домакинствата, които са подали заявление, че желаят да закупят стояща дървесина на корен или добита от горските и подредена в склад за лична употреба.

По предложение на директорите на държавните горски и ловни стопанства се определят количествата дърва, които ще бъдат добити от съответните държавни горски територии, обясниха от Държавната агенция по горите.

Цени

Дървесината, добивана от държавните горски територии, се предлага за продажба като стояща на корен или добита на временен горски склад. Продажните цени варират съобразно регионалната пазарна обстановка.

Средните цени за шестте предприятия и 160-те държавни горски и ловни стопанства към момента за пространствен кубичен метър с включен ДДС в горски склад са: за иглолистните дърва - 42 лева; за широколистни дърва от твърди и меки дървесни видове (бук, дъб, габър, акация) - 57 лева. Стоящата на корен дървесина се предлага по 9,60 лева, ако е иглолистна, а широколистните дървета – средно по 21,70 лева.

Сравнение

Продажните цени на дървата за огрев, които се предлагат на физически лица за идващия отоплителен сезон, са по-ниски от миналогодишните. Средното намаление по предприятия варира до 17 на сто спрямо същия период на 2023 г. Към момента се наблюдава ценови спад, което прави дървесината една от малкото стоки с намаление на продажните цени, независимо от ръста на годишната инфлация за последната година.

Частните складове, борси за дървесина и онлайн платформите продават цепениците двойно и повече по-скъпо, отколкото държавните. Но ги предлагат нарязани и нацепени, понякога обявяват транспорта безплатен, друг път го включват в цената.

160-180 лева стига кубик дърва за огрев в „Топливо“ – Благоевград. Става въпрос за нацепена и нарязана дървесина, което спестява разходи на клиента. „Така ги купуваме и ние от доставчиците. Почти никой вече не се наема сам да си реже дървата, затова отдавна не зареждаме дърва за огрев, които не са нарязани“, твърдят от дружеството.

Транспорт

Малка част от държавните горски и ловни стопанства осигуряват доставка на дървата, закупени директно от тях, до дома на купувача. Причината е, че не разполагат с транспортни средства и работници, които да извършат услугата.

В този случай цените са конкурентни на частните фирми, извършващи транспорта на дървесината.

Пригответе поне 650 лв.

Любомир Славов

5-6 кубика са достатъчни, за да изкарате тази есен и зима, без да се лишавате от топлина. Това означава, че тази година ще се бръкнете между 650 и 800 лв. за дърва. В цената обаче не влиза цепенето и пренасянето на дървесината до дома. Според ценоразписа на Държавно горско стопанство Шумен/филиал Варна 125 лева вървят трупи за бичене 50 см, ако са нарязани по 30 см - цената е 20 лв. без ДДС за кубик; трупи за бичене от 15 до 17 см струват 105 лв. без ДДС за кубик.

Цените през 2023 г. са били същите въпреки указанията на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев от февруари т.г. дървата за огрев да бъдат намалени с 20% спрямо цените в предходната година чрез директни продажби от държавните горски и ловни стопанства.

Фирмите в града предлагат на своите клиенти дърва за огрев на доста по-изгодни цени. Фигура с размер 0.65 м×0.65 м × 0.90 м за бяло, черно меше или габър струва 70 лв. Фигури 0.65 м×0.65 м × 0.90 м за акация върви по 60 лв. В цената е включена безплатна доставка в рамките на града и минимално доплащане за извън него. Фирмите предлагат и дърва за огрев на „метровки“ по 140 лв. за кубичен метър.

Складовете в Русе са заредени

Жанета Йорданова

В първата десетдневка на септември всички складове в Русе са заредени с достатъчно дърва за огрев, показа репортерска проверка на „Телеграф“.

Един от големите складове продава дървата на тон. Цената за тон меше е 330 лв., на тънката акация – 280 лева, а на по-дебелата – 290 лева. Дървата са нарязани и нацепени и ако трябва да се превозят в рамките на града, клиентът не плаща нищо за транспорта. Дребните пелети, които са специално за пелетните камини, са в чувалчета от 15 килограма и струват 9 лева. Тонът е 550 лева. В друг голям склад може да се купи меше, акация и габър на кубик. Цената е еднаква – 175 лева, като дървата също са нарязани и нацепени.

Предлаганите въглища са донбаски и се продават в чувалчета от 25 кг на цена 21,48 лева. В сравнение с предишни сезони повишението е минимално. През 2022 г. например същото количество струваше 20,70 лева.

Предишни години някои складове в Русе даваха като бонус бутилки олио, за да привлекат клиенти. Сега такива екстри няма.

1000 лева за тон украински въглища

Владимир Симеонов

Въглища за отопление има, но все по-малко са тези, които ползват това твърдо гориво за печките си. Купувачите нямат избор, защото се зареждат само донбаски въглища от Украйна. Цената също е доста солена – продават се само в чували от по 25 кг, които струват по 25 лева. За един тон сумата е 1000 лева, което никак не е евтино.

Пространствен кубик дърва от държавната гора излиза около 70 лева на купувачите. Складът е извън населеното място и клиентът трябва да предвиди и разход за транспорт от склада до дома си. Иначе дървата са нарязани и готови за печката. Иглолистната дървесина на места в Пиринско почти не се търси, тя струва и по-малко от широколистната – един пространствен кубик е около 50 лева.