0

Д оказано е, че след всяка смяна на часовото време се увеличава честотата на катастрофите, честотата на инфарктите. Всяка такава е стрес за психиката и за самото тяло. Това каза за „Телеграф“ кардиологът от „Аджибадем Сити клиник УМБАЛ-Младост“ д-р Александър Носиков. Според него смяната е по-стресова, защото тогава трябва да се става един час по-рано. При преминаването към зимното часово време ние ще ставаме един час по-късно, т.е. ще ставаме по светло, но пък ще изгубим следобедните разходки, които сега бяха, преди да падне мрак.

Риск

Пролетните смени са голям проблем за много пациенти. „Има такива, които със седмици не могат да дойдат на себе си, изнервени, недоспали, действа им на психиката и физиката. Дори може да се спекулира, че при една част от пациентите с пролетна умора тази смяна е причина за това“, заяви д-р Носиков. Той обясни, че при преходните сезони и при бутането на стрелките на часовника на много хора им се дестабилизира кръвното и то тръгва нагоре. „Хората с язви и гастрити също се влошават в момента. Пациентът е свикнал на даден биоритъм, с който си живее, живял е с него 6 месеца и рязко трябва да мине на друг циркаден ритъм. Това също допринася за стреса върху тялото и психиката“, посочи докторът.

Смяна

Д-р Носиков коментира, че тече голям дебат дали времето трябва да се сменя изобщо. „Много държави са спрели да го правят. От нашите съседи Турция не си сменя времето, кара го на лятно часово време“, коментира той. Според него ползите от тази смяна са малко пред вредите, които тя носи. „Вреди има – повече катастрофи, повече стрес, повече проблеми. Може да опитаме някоя година, без да сменяме времето, и да видим как ще е“, предлага кардиологът.

През 2019 г. Европейският съюз гласува премахването на смяната на времето във всички страни членки. Оттогава насам всяка година очакваме, че всяка смяна на лятното или зимното часово време може да бъде последна, но кога това ще стане реалност, все още не е ясно.