0

А рхеолози от Националния исторически музей направиха сензационни открития при подводни проучвания в Черно море до устието на река Камчия.

Сред най-впечатляващите са намерените останки от потънал кораб от Османския период, изчезнал тайнствен остров и уникален оловен слитък.

Проучванията са проведени северно от устието на реката на два етапа - през септември и през ноември, от водолазен екип, ръководен от зам.-директора на Националния исторически музей проф. д-р Иван Христов.

Мини

Първата находка е оловен слитък, достигнал водите на Черно море от римските мини в района на Корнуол. Предметът е с датировка II-IV век. Историците напомнят, че Корнуол и Девън доминират на европейския пазар за калай едва в късните римски времена, започвайки около III век след н.е., тъй като много испански калаени мини са изчерпани. Корнуол запазва значението си като източник на калай през Средновековието и през съвременния период. Слитъкът тежи 5,35 кг и според извършените лабораторни изследвания в НИМ включва 98% чист калай. Бил е подготвен за доставка за някоя работилница на сушата за изработка на бронзови предмети или монети, смятат учените.

Друг изключително рядък предмет, привлякъл вниманието на археолозите и за който „Телеграф“ писа, е ритуален съд, изработен от камък, наречен от древните гърци перирантерий. Той е бил използван като резервоар за светена вода в езическите култове. Това е първият подобен предмет, излязъл под вода по нашето Черноморие. Изключително рядък е и на сушата.

Останки

Важна находка е локализирането на останките на потънал кораб от Османския период. От него на морското дъно лежи отлично запазен дървен кил. Водолазите изваждат две оръдия и части от керамични съдове. Корабът е потънал вероятно при лошо време, търсейки защита в малкия залив на нос Иланджик. Предполага се, че се е разбил върху трудно забележимите при буря плитко стърчащи морски рифове. Използвайки странично сканиращ сонар и многолъчев ехолот, са локализирани границите на привидно изчезнал тайнствен остров в близост до самото устие на Камчия. От получените данни може да се заключи, че е възможно в миналото рифът да е поддържал остров, който най-вероятно е абразирал. Този остров е отбелязан върху множество западноевропейски карти в периода 1452-1750 г.