0

С промени в Конституцията Народното събрание ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни правителства, съобщи БНР.

БОЙКОТ: ИТН и “Възраждане” напуснаха дебата за Конституцията!

Президентът ще може да избира за служебен премиер измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместника му, управителя и подуправителя на БНБ, омбудсмана или неговия заместник. 

РЕШЕНО: Чужденци могат да стават депутати и министри у нас

Ако всички от изброените откажат да заемат тази длъжност и държавният глава не може да назначи служебен кабинет, такъв ще бъде избиран от Народното събрание.

"Това са хора, които няма да бъдат, образно казано, хванати от улицата от някой президент, който да им каже "Аз те правя премиер, ти ще слушаш моята воля". Хипотезата, че те могат просто така да се откажат от това, всъщност не би трябвало да бъде приложима, защото когато се съгласяваш оттук нататък да вземеш някоя от тези длъжности, ти вече знаеш, че потенциално това може да ескалира изпълнението на такъв обществен дълг", обясни мотивите Христо Иванов от ПП-ДБ.

НАЙ-СЕТНЕ: Решиха кой да е националният празник на България!

От БСП обаче допуснаха, че възможността редовното правителство да се трансформира в служебно е напълно реална. 

От приетите текстове става ясно още, че парламентът вече няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов. Мотивът на вносителите е, че трябва да има контрол върху служебния кабинет. 

В сряда Народното събрание ще гласува на трето четене промените в Конституцията.