1

Б орислав Колов от Благоевград не е потомствен ловец, нито пък до навършването на 40 години има каквито и да е мераци по преследването на дивеча. Днес 57-годишният благоевградчанин може да се похвали с куп слуки, за които могат да му завидят хиляди любители на лова. Само за последните две години мъжът с фамилията на великия ни борец Дан Колов е успял да отстреля 27 чакала и над 100 лисици. Няма грешка в цифрите.

Селище

Борислав е един от хищничарите на ловната дружинка в благоевградското село Селище за целогодишен подборен лов на хищници. Как обаче човек, който от малък не е закърмен с лова, успява да натръшка толкова много хищници?

„Запалих се по преследването на дивеч покрай мои приятели. Това се случи преди около 15 години. Стана постепенно, за мен по-приятно бе да излизам сред природата и да си отдъхвам от ежедневието. Но с времето ловът се превърна в мое хоби. Сега спокойно и с ръка на сърцето мога да кажа, че за мен това е много голяма тръпка“, признава хищничарят с точен мерник. В началото започва с груповия лов на едър дивеч, с отстрелването на пернати. Но търси повече адреналин и го усеща при преследването на хищници. В района на дружинката му почти не се мярка вълк, Колов има само един убит, но затова пък популацията на чакали и лисици е сериозна.

Хитър и предпазлив

Ловът им е труден, но пък носи повече удовлетворение на авджията. „Като ловуваме хищници даваме по-голям шанс на другия дивеч, разселен от нас, да оцелее - зайци, яребици, фазани. Хищничарският лов е много по-различен от лова на други диви животни. Начинът на прехранване и постоянната опасност за живота е направил този дивеч хитър и предпазлив. Все по-често се налага много дълго време да се крия и търпеливо да се скатавам, за да отстрелям чакал. Затова ходя по непристъпни трънаци и къпинаци в ловищата на местностите Ловни и Високилец, близо до селата Зелен дол и Селище“, разказва Борислав Колов. Своята точност дължи на ловната си карабина „Блазер-308“, с която често уцелва лисица или чакал от разстояние от над 200 метра.

Цаца

Но да стигне до отстрела, преди това има много друга работа за вършене. Защото нито един хищник няма толкова лесно да се появи на мушката ти. Ловецът разкрива своята тайна за лов на лисици и чакали. Неговото ноу-хау е в купуването на поне два килограма цаца, която потопява в десет литра вода в пластмасова туба. Добре е рибата да отлежи две седмици. Тогава вече от тубата се носи такава миризма, която е ужасна за хората, но пък точно на нея не могат да устоят хищниците. Цацата се изсипва на стървилището и за ловеца остава да чака появата на животните. В този момент е най-важно да си търпелив, да намериш добро прикритие, никога да не заставаш на място, което е откъм подветрената страна, за да не те усети дивечът.

Любопитна

Според Колов лисицата е изключително глупава, любопитна и непредпазлива за разлика от народните приказки, в които е Хитрата Лисана. Чакалът обаче е много хитър и страхлив. Каквито и примамки да му се предлагат, рядко разчита на готова вечеря, а предпочита сам да си я набави. Начинът на прехранване и постоянната опасност за живота е направил този дивеч твърде хитър. Все по-често се налага много дълго време да се криеш и търпеливо да се скатаваш, за да отстреляш чакал.

Безлюдни райони

Затова трябва да се ходи на непристъпни места в горите. Но не бива да правиш стървилища където ти падне. Зоните за това са определени предварително и трябва да се спазват. Те са в безлюдни райони, където не влизат хора било да берат гъби, било да събират билки, било да се разхождат из планината.

„За мен ловът е релакс, зареждане с позитивна енергия. Оставаш сам с мислите си. Съсредоточаваш се върху улова и забравяш всякакви битовизми, грижи и лоши мисли. По време на ограничението заради ковид пандемията тези ловни излети буквално ме спасиха от депресии“, споделя ловецът от Благоевград.

Яребици и дребен дивеч се увеличиха в района

Отсрелването на хищниците води до по-голяма популация на зайци в района на ловната му дружинка. Страхотно удоволствие е да гледаш. 17-18 заека на не повече от 10 дка площ. Все едно, че някой ги разселва и се грижи специално за тях. Срещат се и повече яребици в последните две години. Просто дребният дивеч се увеличава, защото лисиците и чакалите стават все по-малко благодарение на пушката на Борислав Колов. Той е категоричен, че в лова най-важно е общуването с природата, а не отстреляното животно. Някои от колегите му „налитат“ на месото и са най-запалени по отстрела на диви прасета. На хищничаря обаче този лов не му е интересен. Макар че е солидарен с ловната дружинка и участва редовно в ловните излети за едър дивеч. Този лов се открива на 1 октомври и е сигурно, че Колов ще е с пушка в ръка. За да е полезен и на колегите си. Но неговата страст си остават хищниците. Там е истинската ловна тръпка за авджията, който прави на пух и прах клишето, че ловец се раждаш, а не ставаш.