0

М едици се обединиха в сдружение „Младите лекари“, организират различни кампании и правят безплатни прегледи на територията на Бургас, като амбицията им е до края на годината да стъпят в Ямбол, Стара Загора и евентуално в Сливен. „През ноември 2022 г. сформирахме организация от млади лекари, като за ориентир използвахме Световната здравна организация. Лекари под 45-годишна възраст се обединихме. В момента структурата наброява 116 членове, като в Бургаска област младите колеги под тази възраст са общо около 400“, каза пред „Телеграф“ кардиологът и зам.-председател на сдружението д-р Диян Господинов. Той подчерта, че всички в организацията са практикуващи лекари и членове на Българския лекарски съюз, като сред тях има и специализанти. От сдружението казаха, че вече са влезли в комуникация със здравното министерство, откъдето са обещали да им помагат в бъдеще.     

Цели

Първоначално медиците се обединили около това да подобрят комуникацията между отделните лечебни заведения и колеги, за да могат да си съдействат по-добре при лечението на пациентите. „След това идеите ни прераснаха и се насочихме към превенция, промоция и профилактика“, разказа 32-годишният лекар. Сред целите на „Младите медици“ са да влязат в училищата, както и да се върне здравният час, в който различни специалисти да запознават учениците с различните заболявания, както и до какво води тютюнопушенето, употребата на алкохол, наркотици, а също така и как да се предпазват от болести, предавани по полов път. Друг техен стремеж е на по-късен етап да се сдобият с линейка, снабдена с апаратура, за да могат да обикалят и преглеждат хората в различни населени места. Сред плановете им са и разкриване на структури из цялата страна, защото до момента най-отдалечената точка, до която са достигнали, е Белоградчик.

Инициативи

През последната година организацията е провела няколко кампании.  Една от тях е била насочена към пенсионерските клубове. „В рамките на няколко месеца успяхме да обиколим над 50 клуба, проведохме базов скрининг на хората в тях, като измервахме кръвно налягане, кръвна захар, проведохме здравни беседи и взехме липиден профил на прегледаните“, посочи зам.-председателят и уточни, че негови колеги са се отказали от участие в симпозиум, за да могат да платят на лаборатория. Той разказа, че тази година са организирали болница на открито, в рамките на която пред общината са разположили 7 импровизирани отделения със специалисти и апаратура. „В рамките на деня успяхме да прегледаме над 500 души“, отчете д-р Господинов. Той обяви, че на 23 септември, когато се отбелязва Световният ден на сърцето, да прегледат хора в отдалечено място, които нямат достъп до здравна грижа.