0

О т кило до 10 кг се качват за седмица на ол инклузива, зависи каква е храната и доколко са здрави органите.

Това коментира пред „Телеграф“ д-р Людмила Емилова. По-болните с увредени органи ще качат повече и повече ще се натровят, защото не могат да изхвърлят токсините от храната извън тялото. „Който не е бил на ол инклузив дълго, няма начин да не е усетил това, където и по света да се отиде. На по-скъпите места имат по-добро качество на храната, но преяждането с много различни храни, винаги води до лоши последствия“, коментира известният диетолог.

Последствия

„Въглехидратите ферментират, животинските продукти гният в червата и после лошо му се пише на този организъм. Трудно е на ол инклузива да спазваме добър хранителен режим. Като са платили пари, хората искат да компенсират, като ядат много и непрекъснато. Когато се появиха първите ол инклузиви в Турция, приятели на наши приятели бяха ходили и като се върнаха, разказаха, че всъщност толкова било вкусно и толкова много храна имало денонощно, че отивали в стаята и повръщали и после слизали пак да ядат. Сега не знам дали е така. Ако ресторантите купуват най-евтини храни с ниско качество и хората ги консумират в големи количества, след това се връщат от почивката много по-изморени и доста болни“, категорична е д-р Емилова. И обяснява: „Повръщане, диарията, високата температура... се дължат и на това, че мнозина се хранят по този безобразен начин, а той намалява защитните сили на организма. Така ставаме по-уязвими на всякакви инфекции, причинени от вируси или бактерии“.

Воля

„Ако има достатъчно воля, може да се храним правилно даже и на ол инклузив. Сутринта да пият чай с мед, до обяд нищо друго освен фрешове или плодове, на обяд една голяма салата сурови зеленчуци, без сол, с лимон, и един вид сготвена храна - животинска или растителна. Вечерта пак огромна салата зеленчуци, с друго ястие, но да е един вид, да не се смесват животински храни с хляб, картофи и ориз. Ако е постна, могат да прибавят и хляб. Следобед в 16 часа могат да хапнат ядки, сурови, непечени, несолени... Прекаляването с животински храни, ако са с лошо качество, е главният проблем сега, на второ място е солта, на трето са бялото брашно и бялата захар“, обяснява още експертът.

Пластове

„Добре е да се знае, че храната се подрежда в стомашно-чревния тракт по пластове. Тя не се разбърква. Затова би трябвало да има известен интервал между приемането на храни от различен вид“, това коментира пред „Телеграф“ и проф. Донка Байкова. „Ако дадем възможност от предястието до основното да има време, си помагаме. Водила съм и много курсове на шеф готвачи и ресторантьори и на някои места се спазва подредба на масите, така че да е по-полезно за хората и да не се изхвърлят огромни количества храна. На някои места и у нас го правят. След една голяма салата след 15-20 минути не сме и гладни. Защото сигналът, който отделя стомахът, е химическо вещество. От първата порция, влязла в него, се отделя този сигнал, минимум от седем минути, запомнете, за да стигне центърът на глада и да го потисне. И този потиснат апетит трябва да действа половин час“, разкрива проф. Байкова.

„Хубаво е салатата да е първо, а половин час по-късно да дойде основното ядене. Тогава ще дадем възможност на организма да се справи. Била съм и с лекари на почивка. Казваха ми: Ние сме на кулинарен туризъм, ти няма да се обаждаш. Слагаха в чиниите, трупаха, защото ние със зрението ядем... Само от опитване, на другия ден ме караха да им вземам нещо диетично, защото не могли да спят цяла нощ. Добре, че в някои хотели имат маси само с диетични храни – варен ориз без нищо. Без сол, без нищо... Варен картофи... Това помага при възпаление, както и препечена филийка с много малко сирене“, каза още Донка Байкова пред „Телеграф“.

Добре е яденето да се започва с течност

„При основните хранения, за които има блок маси, е добре да се започне с някаква течност, която да отмие остатъците от предходни храни. След това евентуално плод или зеленчук. На закуска плод, а на обяд и на вечеря зеленчуци. Те със своите фибри активизират моториката, тоест събуждат храносмилателната система за работа, провокират секретирането на ензимите, които трябва да обработят съответните видове съставки“, препоръчва водещият диетолог у нас проф. Донка Байкова.

* По темата работиха Лео Богдановски и Людмил Христов