0

Д иректори призоваха виновния чиновник за гафа с провалените конкурси за ръководни позиции в школата да поеме отговорност и да подаде оставка. В началото на юли бяха обявени 450 вакантни директорски позиции, а конкурсите за тях трябваше да се проведат по новосъздадена от МОН наредба този месец.

Казус

Миналата седмица обаче Върховният административен съд временно спря действието на нормативния акт след подадена жалба срещу документа. Вместо от просветното ведомството да разяснят какво се случва с обявените конкурси, министърът на образованието проф. Сашо Пенов заяви единствено, че е очаквал подобно развитие и ще обсъдят как ще продължат, водейки се от принципа за законност. Никой от разработилите спорната наредба обаче не пое отговорност за създадения казус. Това предизвика и недоволство сред директори и учители, показа проверка на „Телеграф“. Пост в социалните мрежи на директора на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България Диян Стаматов за това кой ще поеме отговорност за поредния гаф на МОН тази година събра подкрепата на стотици работещи в сферата на образование.

Грешки

Стаматов припомни, че тази година грешките не са малко - сгрешени формули по математика на изпита в 10-и клас, въпроса за пожарникаря на външното оценяване в 4-и клас, а сега и провалени конкурси за директори заради нескопосана наредба и неаргументирано увеличаване на броя на часовете на 5-и, 6-и и 7-и клас. Въпреки напрежението след всеки един проблем никой не подаде оставка и не бе порицан с дисциплинарно наказание. „Стана традиция да няма последици при съществуването на гафове. При едно централизирано управление в нашата страна това показва безнаказаност. За всяко провинение във всеки работен колектив следва санкциониране по Кодекса на труда. Когато става дума за грешки на по-висши нива, всичко минава тихомълком. Управляващите са там, за да носят отговорност“, категорично заяви пред „Телеграф“ Стаматов. Той уточни, че не иска да посочва конкретно име, а по-скоро този, който усеща вина, трябва да понесе последиците си. За това призоваха и други. „Нека виновният поеме отговорност и си подаде оставката! Защото така се прави в нормалните държави“, написа пък директорът на столичното 107-о ОУ „Хан Крум“ Данко Калапиш.