0

З ала "Изток" на Народното събрание е домакин на лидерската среща, по инициатива на БСП, на която да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с третия и последен мандат, даден от президента Румен Радев.

Лидерска среща в НС
а а а
10

Припомняме ви, че поканата за среща бе отправена от левицата към лидерите на всички парламентарно представени формации, но три от тях отказаха разговор в такъв формат - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди, че ще се отзове лично на поканата на Корнелия Нинова, от уважение и отговорност към избирателите си, но напомни, че БСП не може да очаква подкрепа от тях, тъй като имат ясно решение на Националното си събрание. Той дойде в парламента за срещата, като преди нея влезе в стаята на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От ДПС и "Български възход" също декларираха, че ще отидат на срещата - в залата се появиха лидерите Мустафа Карадайъ и Стефан Янев.

"Винаги в трудни моменти сме проявявали отговорност и сме търсили диалог. Всички сме наясно, че държавата се намира в политическа криза. Нашето желание е да говорим как като преодолеем нея, можем да преодолеем и кризите като социална, икономическа и т.н. С пълното разбиране, че сме различни и идеологически и политически, и ще останем такива. Но пред нас има по-важни въпроси за България. Отправихме показана към всички, водени от това желание, да намерим разговор по важните за България въпроси. Изненадани сме, че ги няма председателите на ПП и ДБ. И ще ви кажа защо. Готвейки се за тази лидерска среща, направихме сериозен анализ на програмите на партиите и публичните им заявления, и извеждаме напред четири въпроса, които съществуват във всички програми, на всички партии. Въпросите са - законите по Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на Бюджет за 2023 г., приемане на България в Шенген и съдебна реформа. Много европейски държави вече инвестираха средствата си по плаза на възстановяване, а ние не само се забавихме, но и носим щети. На второ място, мисля, че сме единодушни, че България не може да остане без Бюджет за 2023 г. Единодушни сме, че България заслужава да бъде част от Шенгенското място, и на четвърто място всички искаме да имаме бързо и справедливо правораздаване, за да се чувстват хората защитени и да имат чувство за справедливост", каза в началото Корнелия Нинова.

"Тези приоритети са декларирани и от колегите, които отсъстват и явно това е декларация само на думи. Липсва воля за сериозен разговор, допълни тя, казвайки още, че "Ако има желание, ще се намери начин. Ако няма желание, ще се намери причина". Лидерът на БСП благодари на отзовалите се на срещата - "оценяваме високо това".

"Благодаря за поканата, която по начина, по който беше отправена, задължавайки ни да се явим. Вие казахте "Ако сте мъже, заповядайте". Тя беше задължаваща. Аз приветствам опита да говорим как виждаме следващите месеци. Това, което казахте го има във всички програми. Аз съм убеден, че отиваме пети път на избори, след петите пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговорят нещата за работещо правителство. Днес ги няма вашите коалиционни партньори от преди месец. Този разговор, за който заслужавате поздравления за куража да го предизвикате, не беше проведен преди. Тогава нямаше да има значение чии мандат. Вие вече нямате разделителни линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна с мнозинството на ГЕРБ, ДПС и Възхода - мина. Ф-16 също мина, въоръжението и т.н. Не виждам какъв е проблемът",  заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на Борисов никой не иска да погледне към управлението, защото е много тежко. "Две години думата "хаос" е в речника на всички. Две години имаме "модел Радев". Ние ще направим всичко възможно да стане и правосъдната реформа. Нашият Конгрес на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Затова моят отговор беше най-лесен. Аз ще говоря с колегите, че подобна забрана, не трябва да бъде спирачка за някакво правителство. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си заявявам нашето уважение към вас и избирателите ви. Благодаря и на тези, които имаха куража да дойдат", каза още Борисов.

След края на срещатаа лидерът на ГЕРБ заяви: "Този разговор има смисъл за следващите избори. Ако беше проведен преди да се раздадат мандатите, ние нямаше да предлагаме правителство, а в третия мандат щеше да бъде избран кабинет тип "Габровски". Сега ще пратя през Изпълнителната комисия на ГЕРБ до всички наши структури да се произнесат. Да ни дадат възможност когато сме в кризисна ситуация, ако има експертно правителство, да можем да участваме в разговори с всички. Смисълът на срещата беше да върнем парламентарната република. Разговорите за управление са в парламента, а не по кабинетите в други звена", подчерта пред медиите Бойко Борисов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че с оглед липсващите лидери на партии, поканени на срещата, но не дошли, ще се върви към поредните предсрочни избори.

"Призивът ни, в продължение на това, което от 2016 г. говорим, е да има нормалност в политиката. Нормалността минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Независимо, че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние от сега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори", каза Карадайъ.

В началото на срещата Карадайъ приветства, това което са направили БСП, и това, което са чули като заявка от Бойко Борисов.

По думите му, когато на партийните конгреси се приемат решения "никога с другите", в един момент идват и такива ситуации, в които има по-висши цели от партийните, както и по-висши приоритети в името на държавата.

Карадайъ настоя, че диалог с предварително начертани разделителни линии няма как да има. От тази гледна точка тази среща и тези заявки, които чуваме сега, са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните, ненужни предсрочни избори, да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет, тоест да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици, заяви председателят на ДПС. Той отчете, че политическата криза само задълбава останалите кризи, но не ги решава.

Лидерът на "Български възход"  определи срещата като важна, но малко закъсняла, но "дори да отидем на избори, този диалог е необходим".

"Всички тук говорим за диалог, но към тази дума бих добавил и взаимодействие, защото това е смисълът на нашето присъствие в парламента... Без това не сме в състояние да предложим решения, едно от тях е съставянето на правителство. Ние трябва да си даваме сметка, че говорейки тук и извинявайки, се как не можем да намерим решение, ние всъщност нямаме аргументи за пред хората, затова призовавам да говорим за приоритети, политики, за търсене на решения и да се търсят пресечните точки. От името на "Български възход" декларирам, че това е правилният подход", посочи той.

В заключение Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност - "парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента", настоя тя.

Нинова отбеляза, че подкрепят ДПС в исканията им за справедлива съдебна реформа.

"От днешния разговор се вижда, че отиваме на предсрочни избори, но до юни, юли ще останем без бюджет. Никой от нас не Ви е говорил за коалиция. Казахме Ви: Има ли воля за правителство, за мнозинство и ако има какви решения да извършим. Ние днес очевидно спираме на първата точка. Свиквам Изпълнително бюро още днес, но ви благодаря, че сте тук, че говорим, че мъдро си споделяме нашите виждания, както и различията", завърши лидерът на Столетницата.

Нинова беше направила заявка, че ако на въпросната среща не бъде постигнато съгласие по приоритетите на левицата, партията няма да продължава с опитите за съставяне на правителство.