1

Н ови моди се очертават в семейните ни дела. Все по-често раждаме децата си без брак.

Ако се женим, правим го сравнително късно, набързо след това се развеждаме, а все по-модерно става дами над средната възраст да забърсват млади партньори.

Такива трайни тенденции показват данните на Националния статистически институт.

През миналата година делът на извънбрачните раждания достига 59,8%. За 81,1% от тях обаче има данни за бащата, което предполага, че те са отглеждани в семейна среда от родители, живеещи в съжителство.

Това са тенденции в съвременния свят. Хората вече не сключват толкова често брак, коментира пред „Телеграф“ Магдалена Костова, шеф на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

През 2023-а намаляват както сключените бракове, така и разводите. Сключени са 21 800 законни съюза, което е с 4213 по-малко спрямо предходната година. Най-голям е броят на младоженците във възрастовата група 25-29 г.

Непълнолетни

През миналата година 323 девойки под 18 г. са минали под венчило. 19 пък са младежите, ненавършили пълнолетие, които вече са си избрали спътница в живота.

Не са рядкост и браковете, сключени над 60-годишна възраст. 970 мъже на 60+ са казали „да“ на своята избраница. 462-ма от тези господа са се врекли във вярност на своя връстничка. А близо 29 са късметлиите в златна възраст, които са си взели доста по-млада половинка, като двама са успели да надянат хомота на двадесет и няколко годишна мома.

Под венчило са минали и 544 дами от групата на 60+ годишните. Повечето са си избрали връстник или малко по-голям от тях. Но 82 от дамите в златна възраст са застанали пред олтара редом до мъж, по-млад от тях.

Данните на НСИ показват, че 40-те години от живота на човека са най-критични за брака. Най-много разводи има именно във възрастовата група на хората на 40-49 г., като това важи и за двата пола.