0

Н аличието на баня е по-голям приоритет за българина, отколкото тоалетна. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт от преброяването през 2021 година. Според тях в градовете 97 на сто от имотите разполагат с баня, а тоалетна имат 96,3 на сто от гражданите. В селата пък с баня са 81% от имотите, а WC има само в 65 на сто от къщите.

Оказва се, че дори в градовете не всеки обитаван имот има тоалетна, но те са едва 0,4 на сто от жилищата. За сравнение в селата къщите, които изобщо не разполагат с такава, са 1,5%.

Една от предпоставките за наличие на санитарно хигиенни помещения в жилищата е свързаността с водопроводната и канализационната мрежа. В страната близо всички жилища, които са обитавани, имат вода. Без източник на живителна течност са 0,2 на сто от градските имоти и 0,7% от къщите по селата. За съжаление не така стои въпросът с канализацията. Докато в градовете има изградена мрежа и повечето от имотите са снабдени с тоалетна, то по селата този дял е 27,7%. Основният вид канализация в селата е септична яма. С такава са снабдени една трета от къщите. Без канализация са 1.8% от обитаваните жилища в селата и 0.3% - в градовете.

Вещи

Хладилникът е другата важна придобивка в жилището. С такъв са снабдени 91 на сто от българските домакинства. Важна придобивка е пералнята, с каквато разполагат 84 на сто от всички домакинства. Голяма част от българите имат бойлер, както и мобилен телефон или таблет. Към всеки втори имот има и кола, докато с гараж, паркомясто са едва 20 на сто.

Токът като източник на енергия за отопление предпочитат близо половината от домакинствата у нас. Една трета пък се топлят на дърва, а на парно са 13 на сто.

Към 7 септември 2021 г. в страната са преброени 2,6 млн. обитавани жилища. В повечето жилища има по едно домакинство, което се състои от двама или трима човека.