0

100 милиарда и 500 милиона лева са изплатените доходи на 5,1 милиона физически лица през миналата година. Това сочат данните на Националната агенция за приходите, предоставени на „Телеграф“.

Видове

В тази сума влизат не само доходите, изплатени от работодателите към техните служители. Включена е и информация от Националния осигурителен институт за изплатените пенсии. Има и данни от Агенцията за социално подпомагане за преведените социални помощи. В базата данни на НАП са включени още субсидиите, плащани от Държавен фонд „Земеделие“, обезщетения от Държавното обществено осигуряване и т.н.

Необлагаеми

В информацията за доходите, пратена от работодателите към НАП, влизат не само доходите от трудови и други правоотношения, които са облагаеми. Включват се и данни за част от необлагаемите доходи, като този кръг постоянно се разширява с промени в данъчното законодателство, за да има приходната агенция все по-точна картина. Така например фирмите са длъжни да обявят в НАП стойността на ваучерите за храна, които са раздали на своите служители, макар те да са освободени от данък.

Обезщетения

В приходната агенция се праща информация и за необлагаеми доходи като обезщетения по Кодекса на труда за трудова злополука и професионална болест. Работодателите дават информация и за еднократни помощи, които те предоставят на своите служители като част от своята социална политика. Такива са например при раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак или случай на смърт на член от семейството. Тези социални разходи също са освободени от облагане, но за тях се дава информация в НАП.

Деклариране

Регистърът на приходната агенция обаче не е изчерпателен, защото част от доходите не влизат в него. Някои от необлагаемите доходите се декларират по желание с данъчната декларация. Доходи, които не подлежат на деклариране или не се включват в базата данни на НАП, са например съдебни и присъдени вземания, еднократни помощи като например за раждане или осиновяване на дете, стипендии и други. Само по желание лицата попълват и приложението към данъчната декларация за имущество, получено по наследство, завет или дарение. Печалбите от хaзaрт, които също са необлагаеми, пък се обявяват само ако са за сума над 5000 лева.

Дял

Изчисленията показват, че средният размер на дохода, което едно физическо лице е получило миналата година, възлиза на 19 706 лева. Разбито по месеци, това прави по 1642 лева на месец. Най-голям дял в изплатените доходи се падат на тези от работодателите. Над 3,4 милиона работници и служители са си разпределили 80,5 милиарда лева. Това прави средно по 23 676 лева на човек на година или по 1973 лева на месец.

Пенсии

НОИ пък е изплатил пенсии и добавки на над 3,3 милиона души, като сумата възлиза на почти 18,7 милиарда лева. Това прави средно по 5667 лева на лице за година или 472 лева на месец. От Агенцията за социално подпомагане са изплатени помощи на около 1,4 милиона души в размер на близо 1,4 милиарда лева, което прави средно по 1000 лева на лице.

Искат информация и за командировъчни

С проекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите, се разширява още повече кръгът от необлагаеми доходи, за които работодателите ще дават информация в НАП. На практика фирмите ще трябва да дават данни на данъчните за всички видове доходи от трудови правоотношения, които се изключват от данъчната основа, тоест за тях не се дължи данък. Такива са например стойността на безплатната храна, която се дава на работниците в някои предприятия, както и храната на работещите в сектор „Сигурност“. Ще се дава информация още и за стойността на специалното работно облекло, костюмите, униформите. В базата данни НАП ще включи и информация за пътните, дневните и квартирните пари, които работодателите изплащат при командироване на свои служители. Специално за командировъчните от МФ се мотивират, че така ще излязат някои скрити от облагане доходи, които сега се раздават под формата на необлагаеми командировъчни. А като цяло мотивът за това всички необлагаеми доходи да излязат наяве е с цел по-добро таргетиране на социалното подпомагане.