0

П рочутото съкровище на тракийска жрица, открито при Синеморец, показват в  Регионалния исторически музей в Перник. Изложбата се казва „Разкази от злато и сребро“. Може да видите оригинала на най-впечатляващата златна плочка от диадема с надпис на гръцки език “Деметриус направи за Кортодзунтос”. Подобна е позната единствено от гроба на Филип Македонски във Вергина. Експозицията, която гостува в миньорския град, е на НИМ.

Изложбата включва  61 предмета, изработени от злато и сребро, датиращи от петото хилядолетие пр. Хр. до XVII век, представящи разнообразието от култури, населявали днешните български земи, както и достиженията на тяхното ювелирно майсторство. Някои от тях не са показвани до този момент.

Копия

Копия на предметите, открити във Варненския халколитен некропол, където е намерено най-старото обработено злато в света, също са част от изложбата. Те са цяла витрина и в нея могат да се видят огърлици с мъниста, различни кръгли апликации, халки, гривни, нагръдник, обкови от дръжка на жезъл, обков за лък и правоъгълни пластини.

Някои предмети, изработени от сребро с позлата, имат своите утилитарни функции и са символи на богатство и престиж, принадлежали към хазната на владетелите и можели да служат като финансов резерв в моменти на нужда.

Комплектът украси за конска сбруя и ярем са част от впряга на погребална четириколка, открита в периферията на надгробна могила от римската епоха край с. Свирачи, близо до вила Армира, Ивайловградско. Майсторски изработените от сребро с позлата апликации представят митологични сцени.

Скрито 

В залата е представено и случайно откритото Малко преславско съкровище, което по своя характер и богатство е сравнителна рядкост. То е било поставено в добре обработено варовиково блокче, като в него сред сива пепел са открити сребърни гривни, златни обици, златни и сребърна монети. Учените смятат, че е било скрито през втората половина на Х век. Изложбата „Разкази от злато и сребро“ ще бъде достъпна в новата изложбена зала на Регионален исторически музей – Перник, до 18 декември.