0

У никална карта, наградена с медал и като произведение на изкуството, и то не къде, а в Ню Йорк, показват на изложба, посветена на националния празник 3 март в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

Става въпрос за „II новопоправено издание 1928 г.“ на първата релефна карта на (Княжество) България (1900 г.). „Автор и на двете е генерал Климент Бояджиев, което оставя своя отпечатък върху изключителната им топографска точност“, коментира пред „Телеграф“ Елеонора Чолакова, която е маркетинг експерт в кабинета на ректора и историк по образование. На второто издание са показани границите по Санстефанския мирен договор от 1878 г., по Букурещкия мирен договор, 1913 г. и по Ньойския договор от 1919 г. Картата е гипсова, с размери 188/127,5 сантиметра, контурът на основните пътища и реките е нанесен с цветни конци. На нея е упоменато, че е одобрена от Министерството на (народното) просвещение.

Чужбина

В процеса на проучването, направено от УНСС за релефните карти в Централния държавен архив във фонда на генерал Климент Бояджиев (ф 515К) са открити няколко документа, които показват, че за тях се знае и извън границите на България. Наличен е документ за грамота за награждаването на ген. Климент Бояджиев със сребърен медал от организацията на художниците в Ню Йорк за изработена от него релефна карта на България, с подпис на началник-отдела по провинциално изкуство, Ню Йорк. Към фонда е заведено и писмо (препис) от руското императорско вицеконсулство във Варна до коменданта на града за изказване на благодарност на Климент Бояджиев от името на военния топографски отдел на Главния щаб за изпратената в дар релефна карта на България и уведомяване, че началникът на щаба е разпоредил тя да бъде изпратена в Зимния дворец (след 1917 г. е към музей „Ермитаж“) в Санкт Петербург.

Събития

Част от събитията за 3 март в УНСС е и гостуващата изложба от Националната библиотека с експозициите: „Любен Каравелов – Със сърце и перо за свобода“ и „Георги С. Раковски – „Мъдрост с храброст в едно“.

В преподавателската читалня на Университетската библиотека ще бъде излъчван и документалният филм „Безмълвният свидетел – 1916” с автори курсанти от военния факултет в Шумен към Националния военен университет „Васил Левски”. „Той е изключително вълнуващ, а историята в него тръгва от един загубен патрон“, каза още Елеонора Чолакова.