0

Т ленните останки на патриарх Неофит ще бъдат положени за поклонение в малкия храм "Света Марина" в двора на Софийската света митрополия, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в ефира на БНТ. 

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

"Там да стане поклонението, защото той е свързан с тази светица - Света Марина, а и докато се реши датата и мястото на опелото и подробностите - поканата на предстоятелите на повсеместните църкви. Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха", добави владиката.

Той обаче отказа да коментира дали главата на Българската православна църква е оповестявал предварително волята си къде да бъде погребан.

Митрополит Йоан призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

"Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика", добави той.

В същото време Светият синод се събира днес на извънредно заседание, на което ще обсъждят следващите стъпки след кончината на Неофит. Сред спешните решения е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи синода.

По канон това трябва да стане до седем дни след смъртта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година. Йосиф обаче е извън страната, затова и докато Неофит бе във ВМА, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий. 

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод. 

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години - той беше избран през 2020 г.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх, са: 

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновски митрополит Григорий

Плевенски митрополит Игнатий

Ловчански митрополит Гавриил

Пловдивски митрополит Николай

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Русенски митрополит Наум

Врачански митрополит Григорий

Видински митрополит Даниил