0

Б ългарите правят най-много бебета по време на коледните пости. Оказва се, че бумът на раждания у нас е винаги през месец юли.

Това показва статистиката за последните 20 години, установи репортерска проверка на „Телеграф“ в базата данни на Националния статистически институт. Там се пази информация от 2000 година насам. За да бъдат родени през лятото, доносените бебета трябва да бъдат заченати в периода ноември – декември. Именно тогава обаче е т.нар. Рождественски пост. Църквата смята, че по време на него освен от месо миряните трябва да се въздържат и от плътски удоволствия. Според някои свещеници сексът е позволен единствено между съпрузи, и то по изключение.

Данни

Данните обаче показват, че българите масово съгрешават по време на постите. През изминалите пет години от 2017 до 2021 г. юли е месецът, в който са проплаквали най-много бебета в страната. Най-малко пък се раждат през ноември и декември. Това значи, че през първите три месеца на всяка година се прави най-малко секс, а през последните три – най-много. Според специалиста по психиатрия д-р Веселин Герев празничните дни около Коледа предразполагат двойките към интимност. „Еуфорията покрай празниците е една от основните причини за подобна статистика. Знаете, че когато се съберат повече свободни дни, хората първо се отпускат от всекидневния стрес и, от друга страна, се зареждат с положителни емоции. Събират се с компании, консумират повече алкохол, отпускат се и съответно правят повече секс“, заяви пред „Телеграф“ д-р Герев. По думите му приповдигнатото настроение, свободното време и възможността хората да се отпуснат способстват много. „Колкото по-голямо е напрежението, толкова по-малка е вероятността от забременяване. Адреналинът като хормон на стреса действа като контрацептивно средство. Когато обаче човек е у дома на спокойствие и усамотение, нещата се получават по-лесно“, допълни експертът.

Тенденция

Що се отнася до обратната тенденция – в началото на годината да правим по-малко секс, според него причината се дължи на следпразничната депресия. „Това са месеците, през които има най-слаба жизнена активност и потиснато настроение. Една от причините е, че през този период вече се е натрупало доста време при липсата на слънчева светлина, която е един от факторите за подкрепяне на нивата на серотонин. Другото е, че на хората вече им е омръзнало от студовете, поводите за събиране са по-малко и те някак се затварят и стават асоциални. Така че липсата на светлина и контакти не са за подценяване“, категоричен е д-р Герев. „Това е един биологичен ритъм на серотониновите нива. На практика всичко зависи от това вещество, което управлява всички най-важни сфери на психичната дейност – тонуса, настроението, концентрацията, вниманието, мисленето, съня, удоволствието от секса и т.н.“, допълни д-р Герев.

Драстично

И макар юли да е най-плодородният месец от годината, дори той бележи драстичен спад. През 2000 г. например в седмия месец са родени 6664 бебета. За същия месец на 2017 г. броят им е бил 5907, докато през изминалата юлските новородени са били едва 5114 и това е най-високият брой за всички месеци на 2021 г. За сметка на това през последните пет години драстично нарастват извънбрачните бебета, които са с над 10 000 повече от тези, родени в брак. Така например съотношението за миналата година е 35 446 към 23 623. Що се отнася до многоплодните бременности, всяка година у нас се раждат около 900 двойки близнаци, като най-много са тези с момче и момиче. Между 5 и 10 са и тризнаците, които проплакват годишно в България, като по-честа е комбинацията от едно момче и две момичета, както и три момичета. През изминалата година няма нито една комбинация от две момичета и едно момче, докато през 2020 г. е имало 5 такива случая.

Славка Пенева: Луната ги орисва

В юли се фокусират доста силно вибрациите на Луната, която носи в живота ни енергиите на майчинството и дома. Това коментира пред „Телеграф“ народният лечител и радиестезист Славка Пенева. Според нея, ако има някаква промисъл свише в седмия месец на бял свят да идват най-много деца, то тя е свързана и със зодията Рак. Защото хората, родени под нейния знак, издигат в култ семейните ценности, които в последните 3 десетилетия на демократичния преход в България бяха пренебрегвани. „Показва ни се да обичаме децата, да поставяме възпитанието им и дома си в центъра на всичко“, убедена е Пенева. Тя освен алтернативен лечител е и дългогодишен инженер в БНТ– един от основателите на телевизията в България. Според езотериката числото 7 е част от свещената геометрия, по която е построен видимият и невидимият свят. Седем са музикалните ноти, седем са основните цветове. В Египет числото седем е било смятано за символ на вечния живот. В християнството седем е символ на сътворението на света.

4000 стават майки под 20 г.

Над 4000 българки под 20-годишна възраст раждат всяка година, показват още данните на НСИ за периода 2017-2021 г. Любопитното е, че над 1200 от тях годишно раждат второ дете, а по една от тях ражда шесто. Далеч по-малко са българките, които стават майки над 45 г. Техният брой е около 180. За повече от половината обаче това е второ раждане, а средно две от тях раждат шесто бебе. Най-млади раждат в Сливен, Монтана, Видин и Ямбол, а най-възрастни в София, Смолян и Варна.