0

У величава се броят на хората, страдащи от т.нар. сухи очи. Това каза пред „Телеграф“ проф. Александър Оскар, началник на клиниката по очни болести в УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското дружество по Детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.

„Този проблем се среща все по-често, вероятно защото все повече се обръща внимание и се насочват усилия за справянето с него. Със сигурност и начинът ни на живот оказва влияние. Съществува голямо разнообразие от т.нар. изкуствени сълзи, които биха могли да бъдат полезни“, коментира той.

Специалистът съветва хората да се обърнат към очен лекар, който може да препоръча най-подходящия продукт според специфичните особености, които могат да се наблюдават при различните пациенти.

Проблеми

По думите му най-често срещаните проблеми са рефракционните аномалии, които налагат носене на очила. “По-тежки състояния, които крият риск за зрението, са диабетната ретинопатия, макулната дегерация, свързана с възрастта, катаракта и глаукома”, посочи носителят на наградата “Лекар на годината” на БЛС за 2020 г.

Той коментира, че българинът като цяло продължава да търси медицинска помощ едва когато има проблем, който се е опитвал сам да реши, известно време, преди да се консултира със специалист. Попитан дали хората предпочитат да носят лещи или очила, проф. Оскар коментира, че всеки тип корекция има подходящи показания.

“Моята препоръка е всеки, който ползва контактни лещи задължително да редува употребата им с очила”, съветва той.

Специалистът каза още, че веднъж годишно е наложително да посещаваме офталмолога си, а хората, които са диагностицирани с някакви проблеми, подлежат на по-чести прегледи. По отношение на най-честите операции на очи докторът посочи, че при възрастните в световен мащаб водещи са операциите за перде (катаракта), с импланиране на вътреочна леща.

За средната и младежката възраст за жалост водещ е травматизмът, а при децата - операциите за кривогледство.

Деца

По думите на проф. Оскар грижата за детското зрение се подобрява. “От една страна, има позитивна тенденция все повече деца да идват на профилактични прегледи, дори при лисата на програма и в този смисъл има възможност за по-ранна диагностика и по-ефективно лечение.

От друга страна, светът около нас става все по-дигитализиран и децата прекарват много време пред екраните, което води до световна тенденция за нарастване на късогледството”, коментира още председателят.