0

С лед силните трусове в Турция през февруари миналата година, при които загинаха 50 000 души, земята там не спира да се люлее.

Хатай

Земетресение с магнитуд 4 беше регистрирано вчера в южния турски окръг Хатай, съобщи турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Трусът е станал в 10,15 ч. местно време. Епицентърът на труса е бил в град Самандаг, а дълбочината му е била 6 километра.

ПАНИКА ОТ ТРУСА В ТУРЦИЯ: Човек загина след скок от втория етаж!

Към момента няма данни за пострадали хора и за нанесени материални щети. Земетресението стана по-малко от 12 часа след труса от 4,9 в окръг Чанаккале, който стресна хората в Северозападна Турция. Окръг Хатай е най-пострадалият район от унищожителните земетресения на 6 февруари м.г. Районът буквално бе сринат при трусовете, загинаха хиляди, а стотици хиляди останаха без дом.

И в момента много хора в Хатай живеят в контейнери и палатки.

Чанаккале

Само 12 часа по-рано – в 23,38 часа на 4 март, земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер и дълбочина 10 км бе регистрирано с епицентър в Йенидже, окръг Чанаккалe. "Според сканиранията на екипите в момента не е установена негативна ситуация в нашия град. Пожелаваме на нашите съграждани, засегнати от земетресението, скоро да се оправят“, казват местните власти.

To бе усетено в Истанбул и в други съседни окръзи. Изпаднал в паника 27-годишен мъж в Бурса загина, скачайки от втория етаж. Според кмета на Йенидже Вейсел Акар трусът е бил с кратка продължителност, но е разтресъл силно района.

"Гражданите изпаднаха в паника, всички са на улицата. На този етап обаче няма данни за негативни последици", посочи той. Според експерти земетресението е станало на необичаен, „изненадващ разлом“. Трусът предизвика силна паника и в град Малатия. Това е сред най-пострадалите места от разрушителните земетресения преди година.

Сблъсъци

Ето какво коментира за „Телеграф“ сеизмологът проф. Емил Ботев: „Главната причина за честите земетресения в Турция е т.нар. Анадолски разлом, започващ от Армения.

Той бавно се придвижва на запад и в Мраморно и Средиземно море се сблъсква с Егейската и Арабската тектонични плоча.

Крум Стоев

Турските колеги предвиждат до десетина години трус от 7-а степен по Рихтер, който ще нанесе сериозни поражения на Истанбул. За България обаче няма опасност, доколкото движенията у нас на земните пластове са десет пъти по-малко от това в Турция. Микроземетресенията на наша територия са от 2-3 степен по Рихтер, като обикновено дори не ги усещаме. През последните години те също са намалели десетина пъти.