0

Н езаконните старчески домове са бич за държавата, която трудно разбира за съществуването им. Цените за престой на подобни места започват от 890 лева на месец и стигат до 1500-2000. Немалко от домовете предлагат и услугите на хоспис.

ОЩЕ РАЗКРИТИЯ СЛЕД ПОЖАРА: Кметът знаел за незаконния хоспис!

Трагедията в Банкя миналата сряда, при която мъж загина в пламъците, не е изолиран случай. В годините назад има доста примери. Един от фрапиращите случаи е от варненското с. Рояк – в края на 2021 г., когато в пламъците загинаха 9 възрастни. В рамките на същата година станаха и два пожара в дом "Свети Георги", при които загинаха общо 8 човека. Въпреки че му е отнет лицензът, той продължи да работи. През май 2016 г. отново във Варна загина една жена, а петима бяха обгазени. Нещастни случаи има и в други градове. Известни са и намерения на някои от съдържателите бързо да уморят пациента, защото следващият чака да се освободи място, за да постъпи.

Проверки

Проверки за качеството на предоставяне на социални услуги тип резидентна грижа се правят по сигнали и планово. Това казаха за „Телеграф“ от Агенцията за качеството на социалните услуги. Оттам посочиха, че до този момент на настоящата година са извършили 630 проверки, а през изминалата 2023 г. - 951, което е с 18% повече от предходната 2022 година, когато са извършени 808. През 2023 г. са издадени общо 32 предписания (18 бр. за 2022 г.), като 13 бр. са на частни доставчици, а останалите 19 бр. са на общини. През отчетния период са съставени 6 акта за установяване на административно нарушение, четири от които са за предоставяне на социални услуги без лиценз. По отношение на контрола върху хосписите от агенцията уточниха, че те не попадат в обхвата им на дейност и като медицински услуги те попадат в обхвата на Министерството на здравеопазването. Оттам заявиха за „Телеграф“, че към момента броят на действащите хосписи в стараната е 57.

Лицензии

Агенцията се занимава и с лицензиране на социални услуги от частни доставчици. Към 30.07.2024 г. АКСУ е лицензирала 120 доставчика, които са стартирали дейност по предоставяне на социалната услуга „резидентна грижа“ на територията на страната. 29 от тях са на територията на Столична община. През 2023 г. в отдел „Лицензиране“ са обработени 408 уведомления за започване на дейност от частни доставчици, както и 14 постъпили от доставчиците писма за промяна на адреса/адресите за предоставяне на социалната услуга. Обработени са 34 уведомления за преустановяване на дейност по предоставяне на социални услуги. Изготвени са 182 писма до кандидат-доставчиците с искане на допълнителна информация. През изминалата година са издали 40 лиценза за т. нар. старчески домове.

Домове

На територията на страната функционират 82 дома за стари хора, 14 дома за пълнолетни лица с деменция, 9 центъра за настаняване от семеен тип за стари хора и 37 центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, финансирани от държавния бюджет. Това съобщиха за „Телеграф“ от Агенцията за социално подпомагане. „Хосписът е лечебно заведение за палиативни грижи за терминално болни пациенти, предоставяни от медицински и други специалисти, както е посочено в Закона за лечебните заведения“, поясняват от агенцията. В дома за стари хора, както и в домовете за пълнолетни лица с деменция се оказва 24-часова подкрепа за осъществяване на ежедневните дейности, поддържане и при възможност подобряване на психическите и физическите умения за водене на самостоятелен живот в специализираната среда и в общността.

Цена

Цената за ползване на услуги, финансирани от държавния бюджет, се заплаща съгласно утвърдената тарифа за таксите за социалните услуги. За престой в дом за стари хора таксата е равна на 70% от дохода на лицето и същата не може да надвишава действителните месечни разходи за издръжка на едно лице. Важно е да се има предвид, че доходи по смисъла на ЗСУ са всички брутни доходи на лицето, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии.

Ремонтират „Гергана“ за 8 млн. лв.

18 хосписа и домове за възрастни хора официално функционират във Варна. Един от тях е общински – дом „Гергана“. В него предстои цялостен ремонт за 8 млн. лв. В момента местната власт търси място за стоте обитатели на дома и за 40-те души от дома за пълнолетни лица с физически увреждания, който се намира в същата сграда в кк Св. св. Константин и Елена.

СЛЕД ПОЖАРА В БАНКЯ: Арестуваха шефката на Старческия дом!

Цените в по-голяма част от този вид социални заведения се определят индивидуално, според нуждите на домуващия, както и от стаята, която ползва. Месечната такса в хоспис край Варна е между 1000 и 1800 лв.

Един е общинският дом за възрастни хора в община Стара Загора – „Дъбрава“, на Старозагорските минерални бани. В Казанлък те са два, а в Гълъбово, Раднево и павелбанското село Търничени – по eдин.

Цялостен ремонт за 6,7 млн. лв. ще започне всеки момент в дом „Дъбрава“, който се състои от 2 сгради. Това обясни за „Телеграф“ зам.-кметът по социалните проблеми Павлина Делчева. Преустройството ще бъде направено така, че всяка стая да е за не повече от двама души, със самостоятелен санитарен възел. Частните домове за стари хора в Старозагорския регион са 7. Някъде цените са заковани, другаде се правят по уговорка в съответствие със състоянието на съответния потребител. Обикновено се движат около 1200 лв. и нагоре.

Вземат 70 процента от пенсията

Три са общинските социални заведения за възрастни хора в Благоевградска област. Най-големият е в областния център и е с капацитет 87 места, този в община Разлог е за 30 души, а в Гоце Делчев е с капацитет 24. В Благоевград има между 20 и 30 свободни места, не се чака дълго време за настаняване на нови потребители, ако отговарят на условията. 70% от пенсията отива за издръжката им в тези три центъра.

Само три хосписа работят официално на територията на Бургаска област. Единият от тях е разположен в МБАЛ и бе изграден преди 10 години от община Бургас като Отделение за долекуване. То разполага с 25 места, които са заети непрестанно. Престоят в болничния хоспис не се покрива от здравната каса, а таксата е закована на 70 лева на ден за първия месец, или общо 2100 лв. за 30 дни. Ако пациентът е настанен там без прекъсване повече от месец и продължи да ползва услугата, то за втория месец цената пада на 50 лева на ден или 1500 лева месечно. Хосписът на МБАЛ-Бургас е единственият подобен, в който настанените денонощно ползват лекарска помощ. Интересът към него е голям и свободни места трудно се намират.

По темата работиха: Владимир Христовски, Елена Дюлгерова, Елена Анастасова, Владимир Симеонов, Жанета Йорданова, Любомир Славов