0

С лед почти едногодишна сага по отпускане и набиране на средства днес започва спасителното проучване на тракийската гробница край хасковското село Текето. Там археолозите очакват да разкрият трети обект от ранга на Александровската и Казанлъшката гробница, които са магнит за туристи от цял свят.

Личен архив

Изследване

„Започваме проучването с геофизично изследване. То трябва да локализира местоположението на съоръжение в могилата, ако има такова, т.е. гроб или гробница – ние все още не знаем какво има отдолу“, сподели вчера пред „Телеграф“ доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН.

Доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН

 Доц. д-р Георги Нехризов от Националния археологически институт с музей при БАН
Личен архив

Той разказа, че мястото е локализирано след дълги години теренни издирвания в цялата Хасковска област. „И миналата есен попаднахме на тази надгробна могила, в която, както повечето в района, имаше иманярски изкопи. Странното и интересното в случая бе, че в изкопа намерихме следи от стенописи. Знаете, че в Тракия имаме две гробници открити с фигурални сцени.

Това ни наведе на мисълта, че става въпрос за нов такъв паметник, но все още сме далеч от яснотата колко е голям и в какво състояние е“, обобщи откровено ситуацията родният учен. А на въпрос откритите артефакти не са ли свидетелство, че търсачите на съкровища не само са проникнали в гробницата, но и са изнесли златото й, доц.

Нехризов коментира: „ Да, влезли са, защото освен стенописите намерихме фрагменти от каменните блокове, които те са разбили преди това. А златото, то не е най-важното. Нищо не може да се сравни с това, което ни дава като информация Казанлъшката гробница или Александрово с безценните си стенописи“.

Цялата

Надпреварата с иманярите е неравна и далеч не в полза на археолозите. В района на Хасково има стотици могили, които вероятно крият гробници. Доста обещаващи са габаритите на тази - 7 метра висока, 40 м в диаметър, в комбинация с открития киматийон – част от декоративен фриз, ограждащ тракийската живопис. Датировката е от раната елинистическа епоха - IV-III век пр. Христа.

На фона на това проучването започва едва в средата на археологическия сезон, а средствата бяха събрани с кански мъки. За целта имаше концерти и беседи, запознаващи обществеността. В музейния център в Александрово бяха поставени кутии за дарения, в които хората можеха да оставят пари за каузата, вместо да плащат билетче за вход.

В инициативата се включиха и по-заможни дарители и фирми. Така бяха събрани 26 000 лева, но те са недостатъчни и кампанията продължава. От Министерството на културата бяха отпуснати пари в размер на около 55 хил. лева. Накрая и община Хасково помогна с разчистване на пътя и подхода към предполагаемия некропол, като на терен всичко на ръка бе извършено от екипа на доц. Нехризов.

Проблеми

Той не скри, че парите са проблем, но и не само. „Времето и състоянието на паметника също. Ако той е в добро състояние и няма нужда от сериозна намеса е добре, но в противен случай...

Имайте предвид, че когато разкопаем могилата, намерим входа на гробницата и го отворим, само ще надникнем вътре, ще снимаме, без да влизаме, и веднага след това ще трябва да я затворим. Защото това е сериозно нарушаване на климатизацията й, а стенописите ще започнат веднага да избледняват, какъвто горчив опит имаме с други гробници.

Тракийската гробница край с. Текето

 Тракийската гробница край с. Текето
Личен архив

Трябва да имаме готовност и за защитна сграда, за която също ще трябват средства“, изрази опасенията си археологът, докато разтоварваше апаратурата на терен под августовския пек.