0

И ндивидуални спортове като тенис, фехтовка, шахмат и други ще могат да се практикуват в училище, предвижда бъдещата национална програма за ученическия спорт. Преди седмица министрите на образованието и на младежта и спорта проф. Галин Цоков и доц. Димитър Илиев се договориха двете ведомства да разпишат спортните дейности, които могат да се развиват в училище.

Учители, спортни деятели и експерти тепърва ще обсъждат как да се улеснят учениците в практикуването на индивидуални спортове, тъй като груповите са по-добре застъпени в школото.

Сфери

В момента действаща е програмата „Заедно в изкуството и в спорта“. Освен че двете сфери са твърде различни по същество, в частта за физическа култура индивидуалните спортове изобщо липсват. Просветното министерство ще подкрепи инициативите на ММС за развитие на масовия, но и на индивидуалните спортове при децата и младежите, стана ясно на срещата между двете министерства.

Просветният министър призова колегата си да обединят усилия за адекватно участие в дейностите, които ще се развиват в младежките центрове, изграждани с пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Голяма част от базата на центровете съществува още от преди промените, но тя трябва да се насити с нови дейности, които касаят не само изкуствата, но и професионално ориентиране и квалификация, гражданско образование, както и физическа култура.

Младежките центрове ще са областни, общински и национални и в тях ще се реализират различни проекти. „Спорт в училище след училище“ пък е програма на спортното министерство. „Стотици родители искат децата им да спортуват и са принудени да ги водят в различни спортни бази след училище.

Нека заедно да помислим как повече спортни клубове да отидат при децата в училище и така да улесним достъпа до спорт“, коментира министърът на спорта доц. Илиев. Затова ще се търси по-пряка връзка между спортните клубове и учебните заведения. Илиев посочва, че годишните средства за спорт в детските градини, училищата и университетите ще бъдат увеличени в държавния бюджет за следващата година. И в Бюджет 2023 те са с малко над 13 млн. лева повече от предишната година.

21 програми се реализират тази година от МОН. Две от тях са нови и едната е именно "Заедно в изкуствата и спорта". В нея се инвестират 90 млн. лв. в личностното развитие на учениците чрез занимания с колективни спортове и изкуства. Идеята на тази национална програма е да се върнат добре познатите училищни форми като ученически отбори, хорове, оркестри, театрални трупи, изобщо всички колективни дейности, които обединяват децата и младежите и по този начин намаляват агресията и напрежението в школото.

База

Национална стратегия за развитието на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-тупистическата дейност бе предложена за обществено обсъждане през март тази година. Периодът на действие на проекто-документа е до 2034 г. В предварителното проучване за материалната база за спорт в училищата и детските градини се оказва, че от 2591 училища на територията на страната 1692 са в градове, а

899 в села. Само 697 от тях разполагат с физкултурен салон с размери, отговарящи на определените стандарти. В 478 няма физкултурен салон или пригодено помещение за спорт. Състоянието на детските градини е още по-притеснително - от общо 2551 детски градини с физкултурно-музикален салон разполагат едва 537, а 1259 нямат салон или пригодено помещение за спортни дейности. Едва 75 училища и 88 целодневни детски градини имат плувен басейн.

Сред препоръките в стратегията е спортните федерации и клубовете да се отворят към университетите за набиране на подходящи кадри, като се обявят и съвместни стажантски програми. Родните университети, за разлика от американските, не предвиждат стипендиантски програми, които са насочени директно към образование, съпътствано от спортни постижения.

Деца мерят сили в осем дисциплини

В осем спортни дисциплини мерят сили децата в тазгодишните "Ученически игри 2023". Игрите се организират от ММС, МОН и Българската асоциация "Спорт за учащи”, която е доброволно сдружение на спортни клубове и други спортни организации, които да работят за физическата култура и здравето на учениците.

Отборите, които се състезават в игрите, са в три възрастови категории. Първата е от 5-и до 7-и клас, втората - 8-10 клас, и третата 11-12 клас. Децата и младежите се състезават в срещи по баскетбол, хандбал, футбол, волейбол, както и в турнири по лека атлетика, тенис на маса, бадминтон и шахмат.