0

З апочването на учебните часове в училищата вече е възможно да бъде от 7,30 ч. Това става ясно от промени в наредбата за организация на дейностите в училищното образование, предложени от образователното министерство. Оттам поясниха за „Телеграф“, че възможността първият час да започва по-късно се запазва.

Сегашните разпоредби гласят, че първият звънец може да бие не по-рано от 8,00 ч., а учебният процес за деня да приключва не по-късно от 19,30 ч., като се допуска по изключение учебният ден да започва не по-рано от 7,30 ч. Сега няма да има необходимост от изключение, тъй като официално се регламентира по-ранният час.

Реакции

Тази възможност обаче притесни родители, учители и експерти, които отдавна искат часовете да започват по-късно, позовавайки се на изследвания, че в ранните сутрешни часове децата не са адекватни и съответно часовете им не протичат ефективно. Недоволни изтъкват, че ако дете учи далече от дома си, то трябва да става в 5 сутринта, за да успее да пристигне навреме в клас.

Час

Навсякъде, където са на двусменен режим, няма начин да се започва по-късно, коментира директорът на столичното 51-во училище Асен Александров. „Ние започваме в 7,30, часовете са по 40 мин. вместо 45 и последният час втора смяна свършва в 19,00 ч. Ако започваме в 8, последният час трябва да завършва в 19,50 ч.“, коментира той. За него това не е промяна, но за другите, които могат да се възползват от по-ранния час, е нова възможност. „Първи клас започва в 8 часа. Часовете на 1-ви и 2-ри клас са по 35 мин. и те свършват към 12 часа. На 3-ти и 4-ти клас са по 40 мин., а от 5-и до 12-и клас трябва да са по 45, но тъй като времето не стига, са по 40 мин.“, посочи Александров.

Изпити

Директорът определи като положително и изместването на датата за провеждането на матурите след 7 клас. „Добре е, че се изместват. Те стават седмица по-късно, защото след изпитите децата не учат“, каза той и добави, че на десетокласниците изпитите вече са по-рано, като по този начин те няма да се провеждат в една и съща седмица. Освен това седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути. Директорът одобри и даването на възможност на учениците от IV, VII и X клас да се явят на втора дата на изпитите, ако са ги пропуснали поради престой в болница, карантина, смърт на близък човек или природно бедствие.