0

В учебниците няма място за политика, няма място и за различни гледни точки. В тях може да има много мнения, но пресечната точка трябва да е само една. Това каза за „Телеграф“ проф. Лиляна Вълчева, председател на Националния браншов синдикат “Висше образование и наука” (НБС ВОН-КНСБ) във връзка с провелата се кръгла маса на тема "Образованието – ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", организирана от МОН под патронажа на президента Румен Радев.

Според нея методиката на училищното образование е по-сбъркана от тази на висшето. Тя е убедена, че е необходимо да има по един учебник по дисциплина, а не децата да се разпиляват в различни гледни точки и да бъдат обърквани.

МОН

По време на кръглата маса от Министерството на образованието и науката казаха, че ще предложат промени в учебните програми. Резултатите от техния анализ, който започна през миналата година, предстои да бъдат оповестени, а промените ще бъдат обнародвани за обществено обсъждане.

Служебният министър проф. Сашо Пенов отчете, че като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по редица предмети, в т.ч. история и цивилизации, не се предлагат никакви промени. "Най честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете и/или атаки защо не се учи всичко или не се учи подробно", каза той и добави, че изследванията показват, че у нас делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по-висок от други страни в ЕС. "За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели", подчерта министърът.

Президент

Президентът Румен Радев акцентира върху учебните програми и учебници по ключовите предмети като български език и литература, история и география, както и върху това да се подложи на обсъждане дали да има типизирано съдържание.

"Ще бъдат ли те бизнес за някой, средство за прокарване на определено влияние на други или държавата трябва да се ангажира най-отговорно с тези процеси на разработване и отпечатване на тези учебници", коментира той. 

Държавният глава поясни, че трябва да се промени законът, който сега позволява учителите да избират от неограничен брой учебници по предмет.

Радев каза още, че трябва да бъде анализирано съотношението количество – качество и разположението на съдържанието в отделните класове, програми и дисциплини. „Дали младите хора ще могат да устояват на предизвикателствата на бъдещето, ако в учебниците по история нашата история се пренаписва или се подлага на насилствена забрана“, коментира той. Според него образованието трябва да бъде водеща национална цел и ако искаме държавата ни да се развива успешно, трябва да заложим на силно образование.