0

 

Сканиращите устройства за хартиените бюлетини могат да се въведат най-рано за изборите за Европейски парламент през 2024 година. Това обсъждат партиите в парламента, научи „Телеграф“.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) готвят свой проект за изменения на Изборния кодекс. Дори имат амбицията при възможност той да мине през първо четене още до края на юли, а окончателно приет - в началото на новата пленарна сесия през септември. За целта се водят разговори и с останалите партии. ГЕРБ-СДС и ДПС обаче не са сигурни дали сега е времето да се отваря Изборният кодекс и правилата да се приемат непосредствено преди местния вот. Въпреки това от ГЕРБ-СДС признават, че ако някои формации направят предложения, те ще подкрепят добрите от тях. ДПС пък уверяват, че ще внесат старата си идея за въвеждане на скенери за бюлетините. И трите формации обаче са убедени, че въвеждането на скенерите трябва да става поетапно, и то едва за евроизборите. Това няма как да се случи за кметския вот тази есен, защото времето е малко и ще изисква значителен финансов ресурс. Именно затова и в предложенията на ПП-ДБ този текст липсва. За сметка на това имат идеи за подобряване на процеса на отчитане на резултатите и за по-малко грешки в протоколите.

Броене

Предходните поправки в ИК върнаха смесеното гласуване - с машина и с хартия, както и ръчното броене на бюлетините. Машинният протокол бе елиминиран и това доведе до много грешки в крайните протоколи с резултатите от секциите. Това е причината ПП-ДБ да искат отваряне на ИК още сега с идеята да прецизират поне тези текстовете. ГЕРБ-СДС и ДПС все още настояват за ръчното броене. Затова от ПП-ДБ предлагат компромисен вариант. Данните от машините за гласуване да се използват като контрола в изчислителните центрове на районните избирателни комисии (РИК). От една страна, РИК ще гледат протоколите, попълнени от членовете на секциите, а от друга, ще проверяват какво са записали машините във флашките. При разминавания, те ще отварят чувалите с бюлетините и ще броят повторно. Все още се обсъжда дали машината за гласуване ще принтира протокол и той ще се прикача към този от секциите, или просто в РИК данните от флашките ще се прехвърлят електронно.

Маркер

Група експерти, сред които бившият зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, вече лансираха свои идеи за промени в Изборния кодекс, а за днес е планирана дискусия по тях. Те също предлагат преброяване чрез електронни устройства. Запазва се правото на избор как да се гласува - с хартия или с машина. Самите бюлетини да имат QR код, а на лицевата страна и кръгче за попълване с цел тестване. Зад паравана трябва да им и специален маркер за отбелязване на т. нар. пробно кръгче. След гласуването бюлетината се поставя в плик и така минава през скенера. Самите устройства в края на изборния ден ще отпечатват извлечение с резултатите.