0

П ланински спасители от различни отряди в Югозападна България приключиха успешно тежката и рискова акция по свалянето на телата на двамата загинали туристи под връх Вихрен в Пирин планина. След като хеликоптер не успя да се включи в операцията, се наложи труповете да се носят на носилки на ръце по северозападния склон на върха.

Решено бе телата да се свалят по долината на Влахина река в посока Кресна, тъй като рискът за спасителите бе по-малък. „Акцията приключи в 00,10 часа тази нощ. Реално започна в 06,00 часа сутринта в понеделник с тръгването на наши екипи към улея, в който са открити загиналите туристи. Няма връзка между двата случая. Съвпадение е, че драмите с планинарите са станали почти на едно и също място”, каза за „Телеграф” дежурният в ПСС- Банско.

Едното тяло е на изчезналия под връх Вихрен миналия понеделник 70-годишен Пламен Христов от София, а другото е на чуждестранен гражданин, дошъл за празниците в курорта Банско.

Труповете бяха открити от служители на ПСС-Банско, те са намерени през няколко метра един от друг. За единия загинал мъж няма подаден сигнал, че се издирва, не са открити и документи за самоличност у него. Спасителите засекли безжизнено тяло в неделя с един от дроновете, с които оглеждали района под върха. „Дойде хеликоптер вчера, но не успя да вземе участие в изваждането на телата.

Предприехме дълга, сложна и рискова операция по изваждането на двете тела от улея под връх Вихрен. Нужно бе много внимание, защото ситуацията бе тежка, имаше заледени терени, на няколко пъти някой от нас също се подхлъзваше, но всичко приключи благополучно”, сподели участник в акцията в Пирин. Спасителите негодуват, че във всички останали държави, дори в съседните на нас, има спасителни хеликоптери. Независимо дали са частни, или държавни.

Но такова звено у нас липсва, което да реагира при такива ситуации. И това налага да се провеждат дълги и рискови акции. А понякога всяка минута за пострадалия е ценна. В конкретния случай и двамата туристи са загинали в резултат на тежките травми, които со получени най-вероятно при подхлъзване в района под връх Вихрен.

Причина за инцидентите в планината са подценяването на ситуацията и недобрата подготовка. Някои планинари смятат, че може да се качат високо в Пирин само с щеки и котки, но това не е достатъчно. Нужно е да носят и пикел, който може да ги закрепи в снега при подхлъзване и падане. Най-сигурно е да се носи въже, но тогава трябва да се движаг туристите в група, а не сами. А двамата загинали планинари са пренебрегнали този съвет - изкачвали са сами връх Вихрен и не е имало кой да ги подсигури и да им помогне.