0

П ланински спасители от различни отряди в Пиринско, Кюстендил, Дупница и София предприеха тежка и сложна акция по свалянето на телата на изчезналия под връх Вихрен в Пирин планина 70-годишен Пламен Христов от София и на още един мъж. Както съобщи вече "Телеграф" труповете са открити от служители на ПСС-Банско, те са намерени през няколко метра един от друг. За единия загинал мъж няма подаден сигнал, че се издирва, не са открити и документи за самоличност у него. Възможно е да е човек, който е тръгнал да търси Пламен Христов. Спасителите засекли безжизнено тяло в неделя с един от дроновете, с които оглеждали района под върха.

„Държавата не осигури летателна машина. Сега се наложи с колеги да предприемем дълга, сложна и рискова операция по изваждането на двете тела от улея под връх Вихрен. Тя ще продължи най-малко 10 часа. Нужно е много внимание, защото ситуацията е тежка, за да се гарантира животът и на нас. Телата ще се свалят към град Кресна, защото е много опасно в посока Банско”, заяви за „Телеграф” началникът на отряда на ПСС-Благоевград - Георги Ботев.

Той увери, че има предпоставки за инцидент при транспортирането, тъй като теренът е обледенен. Сложно е много, има скални падове. Труден е склонът, всичко е заледено. Най-добре беше хеликоптер да помогне, за да спести усилията на всички спасители, подчерта планинският спасител. Той недоумява защо не е осигурена летателна техника, след като няма мъгла и условията са перфектни за използване на въздушна техника, която много бързо щеше да реши всичко.

Защото много хора продължават да се движат по пътеките в Пирин планина и всеки момент може да възникне нова ситуация. А времето е ценно за всички.

Във всички останали държави, дори в съседните на нас, има спасителни хеликоптери. Независимо дали са частни, или държавни. Но такова звено у нас липсва, което да реагира при такива ситуации.

„Човек, ако е с някакви вътрешни наранявания, тогава става въпрос за така наречения „златен час”, в който е важна бързата помощ, тя става по въздуха, така е в нормалните държави. Има парламент, правителство, разполагат с такава летателна техника. За какво се използва тя - за спасяване на хора или за друго? Парадокс е, че сме единствената европейска държава без въздушна подкрепа. Харчат се финанси, а няма летателна техника. Дороволните екипи при БЧК на планинската спасителна служба го правят безплатно. Когато няма помощ от въздуха, тръгваме на акция ние”, каза още Георги Ботев.