0

С тудена луна ще изгрее над България. Това ще се случи малко преди края на годината. Последното пълнолуние за 2024 година ще наблюдаваме на 15 декември. Както подсказва името му, то бележи  пристигането на зимата в страните от Северното полукълбо. Няколко дни след пълната луна настъпва астрономическата зима и се прощаваме с есента. 

Спектакъл

Месецът изнесе своя небесен спектакъл и тази седмица. Toзи четвъртък на хоризонта се появи така наречената Ловджийска луна. Името й произлиза от традициите на коренното население на Южна Америка, което е вярвало, че това е периодът, когато елените наддават тегло след падането на листата. Именно тогава е започвал сезонът на лова, а преследващите животните са използвали ярката лунна светлина, за да видят дивеча по-лесно.

НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗА ГОДИНАТА: Суперлуна озари небето!

До края на годината ще станем свидетели не само на красиво пълнолуние. Звездни дъждове ще се сипят до края на годината. Един от известните метеоритни потоци е този на Леонидите. Той ще бълва дъжд от звезди от 6 до 30 ноември, с максимум на 17 ноември около 6 часа българско време. Принципно по време на максимума на Леониди могат да се наброят около 15 бързи синьо-зеленикави метеора за час. Родителското тяло на потока е кометата 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл), пише физикът Пенчо Маркишки в своя „Гид на любителя астроном“.

Празници 

През последния месец от годината небесно шоу ще изнесе и метеорният поток Гемениди. Неговият максимум ще бъде на 14 декември около 3 часа българско време. В момента на максимума неговата активност е над 120 средно бързи метеора за час. Урсидите пък ще украсят небето за Коледа. Това е последният за годината метеорен поток, който е активен от 17 до 26 декември. Неговият максимум няма да е на Рождество, а на 22 декември около 12 часа българско време. Тогава ще могат да се наброят около 10 средно бързи метеора за час, обясняват астрономите.