0

Б ългарският военноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ успешно пое по дългия обратен път от Антарктида към България.

Практически така приключва поредната наша 31-ва полярна експедиция, каза специално пред „Телеграф“ ръководителят на антарктическите ни мисии проф. Христо Пимпирев.

Склад

За първи път на остров Ливингстън вече има три различни обособени сектора на българската база. На каменистия плаж, който се мие от студените води на Южния океан, е била построена преместваема складова база, където да се съхраняват машините, лодките, моторните шейни и горивото на полярниците по време на дългата зима, когато базата е необитаема.

Втората е т. нар. жилищна част – тя включва основна сграда с голяма столова и кухня, спални и сервизни помещения. Близо до нея са две по-малки постройки с възможности за настаняване на екипите. Най-голямата гордост на проф. Пимипирев обаче е третата зона – историческа, културна и научна. Там се намират стар и нов параклис – първият православен въобще в Антарктида – първият фургон още от 1988 г. - т. нар. куцо куче, където е пощенската станция и музеят на българските мисии до Ледения континент, там е и Паметникът на кирилицата. Базата ни през последните дни е била пренаселена, наложило се е част от хората да нощуват във фургона, а един дори – в параклиса. В непосредствена близост вече са положени основите на голяма научна лаборатория, която ще бъде завършена през следващите сезони.

Пасажери

Корабът е успял да разтовари на брега и 2 големи контейнера, нещо немислимо досега. На борда освен екипажа са се качили 26 души български полярници, които след престой на остров Кинг Джордж, ще продължат до Пунта Аренас на Магелановия проток в Чили. Там полярниците ще слязат на брега и с няколко прекачвания ще се приберат у нас със самолет.

Корабът заедно с екипажа си продължава през Атлантическия океан и се очаква след плаване от около 50 дни да стигне до порт Варна.