0

С ъпруг на някогашна Царица роза е капитан на първия български военен научно-изследователски кораб „Свети свети Кирил и Методий“ , който на 27 декември ще отплава от Варна за Антарктида, съобщиха в аванс журналисти от казанлъшкия сайт "Пресс" след собствено проучване. То установило, че капитан далечно плаване II ранг Николай Данаилов, който командва 26.членния екипаж в първата мисия до Шестия континент е съпруг на казанлъчанката Радка Данаилова (с моминска фамилия Тояганова), която е носителка на короната на Царица Роза през вече доста далечната 1997 г.и е първата казанлъшка красавица, която има привилегията да посети Япония през следващата 1998-а, когато е сключен и договорът за разменени гостувания с представили на побратимения граф Фукуяма.

Къде и как царицата, която е по професия е счетоводител и бъдещият морски вълк са се запознали историята мълчи, фактът е че семейството от години живее във Варна с двете си деца.

Наскоро някогашната царица посети Казанлък , за да вземе участие в откриването на традиционния вече за Града на розите фотографски салон със свой кадър.В личния си профил тя е публикувала стотици прекрасни снимки в това мисло и от посрещането на кораба на пристанището наскоро.

Радка при последното й участие в казанлъшки фотопленер преди броени дни.

 Радка при последното й участие в казанлъшки фотопленер преди броени дни.

Капитан Данаилов ще води екипаж от 26 души, сред които трима курсанти от Висшето военноморско училище във Варна. Очаква се плаването да продължи 4 месеца, като 40 дни ще отнеме достигането до остров Ливингстън. По думите на капитан Данаилов пред журналисти от вестник „Българска армия“ маршрутът е планиран така, че на първия етап да може да бъде осъществена добра плавателна практика за курсантите от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, които ще бъдат на борда: Варна–Проливната зона–Средиземно море, с разчет на 4–5 януари 2023 г. да бъде в Картахена, Испания. Там курсантите ще слязат от кораба, след което ще се върнат във Варна, а екипажът след двудневен престой за зареждане с горива и хранителни припаси ще поемем по презокеанския път. „Празника на училището – 9 януари, ще посрещнем по време на плаване, някъде около или след Гибралтар. Това ще е за първи път в историята на ВВМУ – военен учебен кораб да отбележи празника в Атлантическия океан”, разказва капитан далечно плаване Данаилов.