0

П ак скочиха на пиеса от репертоара на Народния театър "Иван Вазов".

Пиесата на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът", залегнала за есента в програмата на първата ни сцена, е определена от бившия  член на Комисията по културата и медиите в 49-то Народно събрание Иван Ченчев като газеща подвига на българската армия.

Сигналът

Ченчев изпраща нарочен сигнал до Министерството на културата и до директора на театъра Васил Василев.

„Свалете от програмата на Народния театър антибългарската пиеса по постановката на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът" - недопустимо е на българска сцена да се гази върху подвига на Българската армия, саможертвата на героите от Сливница и българското национално достойнство”.

Бърнард Шоу

 Бърнард Шоу
Gettyimages

Това заявява в писмо до министъра на културата Найден Тодоров и директора на Народния театър Васил Василев народният представител от „БСП за България” и член на Комисията по културата и медиите в 49-то Народно събрание Иван Ченчев.

Той съобщи, че входира писмото в Министерството на културата в понеделник сутринта.

„Призовавам във Ваше лице, г-н министър, българската държава да предприеме незабавни действия и да спре пиесата, която унижава българската нация, дала на света азбука и писменост, постигнала по време на Възраждането силен духовен разцвет – да се представя като нация, която няма представа що е книга и която има само една библиотека.

Пиеса, която цинично гази върху подвига на Българската армия по време на българо-сръбската война от 1885 г., гази подвига на героите, които защитиха Съединението и устояха на нападението на превъзхождащата ги по численост и въоръжение сръбска армия, спасявайки по този начин младата българска държава.

Цинично е в театъра, който носи името на Вазов и който още пази стола, на който е седял Патриарха на българската литература - да се поставя пиеса, която обругава това, което той възпя в „Новото гробище над Сливница“. „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха умираха без страх!“ – след тези думи на Патриарха на българската литература не би трябвало да има българин, който да позволи паметта на героите и предците ни, които защитиха България на сливнишките редути, да бъде обругана и то на сцената на Народния театър.

Пиесата

Бърнард Шоу

 Бърнард Шоу
Gettyimages

Действието на комедията „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу се развива в България, като по-голямата част от героите са българи. В основата на сюжета е битката при Сливница по време на Сръбско-българската война през 1885 г. „Оръжията и човекът“ се играе за първи път през април 1894 година в Лондон, пише NOVA през лятото на 2023 година

Джон Малкович гостува на сцената на Народния театър заедно с една от най-популярните литовски актриси – Ингеборга Дапкунайте в спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес, на режисьора Тимофей Кулябин.

Режисьорът Джон Малкович (вляво) с бившия министър на културата Кръстю Кръстев

 Режисьорът Джон Малкович (вляво) с бившия министър на културата Кръстю Кръстев
БГНЕС

Джон Малкович е роден през 1953 г. През 1976 г. става един от основателите на чикагския театър „Степенулф“. През 1983 г. се мести в Ню Йорк, като година по-късно играе на Бродуей с Дъстин Хофман. Дебютира в киното с филма „Място в сърцето“ (1984), за който е номиниран за Оскар за най-добра мъжка второстепенна роля. Дебютът му като режисьор е с филма „The dancer upstairs“ (2002).

Носител е на награда „Еми“, номиниран е за престижните награди „Сателит“, „Бафта“, „Сатурн“, „Оскар“ и „Златен глобус“.

Още една гневна реакция

Отворено писмо срещу пиесата отправи още  през април 2024 и Иван Динев - Устата. Писмото е адресирано до Васил Василев – Директор на Народен театър „Иван Вазов“  и Найден Тодоров – Служебен министър на Културата:
"Вчера, 19.04.2024г, попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“. Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу  „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година. 

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него. Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея. С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ...."
 

Инфото на НТ "Иван Вазов"

"Днес, 18 април, приключи кастингът на режисьора Джон Малкович за избор на актьори от щатната трупа на Народния театър, които ще участват в спектакъла „Оръжията и човекът“ по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу. Репетициите ще започнат през м. октомври 2024 г., а премиерата ще се състои през м. ноември на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“. Сценограф на спектакъла ще бъде белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош – автор на сценографията на над 30 европейски филма и театрални постановки. Той също взе участие в провеждането на кастинга и се срещна с различни технически и творчески екипи в Народния театър.

„Оръжията и човекът“ е пиеса в три действия от световноизвестния ирландски драматург Бърнард Шоу, поставена за първи път през 1894 г. в театър „Авеню“ в Лондон. Чрез езика на комедията и похватите на сатирата текстът цели да осмее обществените настроения, възхваляващи войната, показвайки тяхната вътрешна противоречивост и излишна романтизация. Именно заради това си намерение авторът избира за заглавие на пиесата цитат от английския превод на началото на античната епическа поема „Енеида“ на Вергилий. 

Първоначално персонажите в пиесата нямат лични имена, но в стремежа си към реалистично звучене Бърнард Шоу достига до идеята да постави описаните взаимоотношения и събития в контекста на наскоро приключилата на Балканите Сръбско-българска война. Така в място на действието се превръща домът на офицер Петков в малко градче край Драгоман в България след края на битката при Сливница през 1885 г.

Режисьорът Джон Малкович поставя известната пиеса на Шоу за втори път в кариерата си. През 1985 г. той режисира „Оръжията и човекът“ в театър „Circle in the Square“ в Ню Йорк. В постановката участват актьорите Кевин Клайн (по-късно заменен от самия Малкович), Глен Хедли и Раул Хулия, а представлението се радва на голям зрителски интерес и е изиграно над 100 пъти.

Джон Малкович е световноизвестен американски актьор, режисьор и продуцент. Носител е на редица престижни международни награди и номинации за кино, телевизия и театър, включително наградата на американската телевизионна индустрия „Еми“, наградата на Кръга на филмовите критици на Ню Йорк, награди от филмовите фестивали в Карлови Вари, Локарно и Мюнхен, две номинации за „Оскар“, три за „Златен глобус“ и една за Британските филмови награди „Бафта“."

Как ще реагират  Министерството на културата и НТ "Иван Вазов" на поредното негодувание срещу пиесата, предстои да видим.