0

З ърнопроизводители от месеци обвиняват държавата, че не защитава по никакъв начин българската продукция. Повод за това стана безмитния внос на украинско зърно. 
След масовите протести и шествия от преди дни, сега готвят блокади по границата. 

„Положението е много сериозно. Пазарът е замрял, складовете са пълни с вносен слънчоглед, чийто произход не е ясен. Той влиза в страната без надежден фитосанитарен контрол”, каза Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите пред Нова телевизия.

Зеленчукопроизводители също са заплашени от масови фалити. Заради високите цени на газа и енергията, поскъпването на торовете, които се внасят основно от Украйна, голяма част от тях се отказват от бизнеса си. 

Министърът на земеделието коментира темата пред Нова като заяви, че не може да се ограничи вноса от Украйна. "Това, което правим, е да провеждаме допълнителен фитосанитарен контрол", обясни Гечев. И увери, че некачествена продукция няма как да влезе на българския пазар. 

„Солидарни сме с Украйна, но не бива да страдаме от тази солидарност. Европа направи регламент, чрез който каза, че украинско зърно може да влиза в Съюза без мито и без допълнителен фитосанитарен контрол. Но такъв все пак се извършва в Румъния, а и у нас повторен, по настояване на българските зърнопроизводители”, обясни Гечев.

По отношение на недостига на дърва за отопление Гечев каза, че причината не се корени в намален добив. Той бил с 30% по-голям в сравнение с миналата година. „Но тъй като газът поскъпна, повечето потребители минаха на дърва. Затова има недостиг. А държавата не добива дървесина – това се прави от частни фирми, които играят на търгове”, обясни земеделският министър.

Той заяви още, че 440 милиона лева ще отидат при производителите. „Предстои ни още една помощ, която можем да дадем по европейски регламент – 5% от стойността на Програмата за развитие на селските райони или около 60 млн.”, каза още министърът.

Според него обаче това подпомагане няма да се усети от потребителите, тъй като цените в магазините едва ли ще паднат.