0

В сяко вдигане на пенсията ще ни ангажира с разхождане между НОИ и банката, ако ползваме безплатната платежна сметка за основни операции, която кредитните институции бяха задължени да предлагат на клиентите си от септември м.г.

Сметката без такси за обслужване, ако получаваме по нея само пенсии или заплати, социални помощи и обезщетения, както и стипендии, бе въведена преди точно четири месеца. Бюрократичните спънки покрай функционирането й обаче продължават и до днес, въпреки че за тези проблеми алармира още в началото и омбудсманът, показа проучване на „Телеграф“..

Бележка

За да си открием такава безплатна сметка, трябва да предоставим бележка от съответната институция за размера на сумите, които ще получаваме по нея. Така например пенсионерът трябва да предостави на банката документ от НОИ за размера на пенсията, която осигурителният институт ще му превежда. При всяко индексиране на парите за старост възрастният човек отново ще трябва да ходи до НОИ, да взима нов документ с актуалната сума, която ще му бъде плащана, и да го носи в банката, обясниха служители от голяма кредитна институция. По същия начин ще се разкарваме и ако получаваме някое от другите видове плащания – трудово възнаграждение, помощи и обезщетения или стипендии.

Друг голям минус е, че за да ползва този продукт, банките изискват човек да няма никакви други сметки, дори спестовни, в която и да е кредитна институция в България. При подаване на документите за откриване на безплатна сметка за основни операции те правят проверка по служебен път дали някъде имаме друга сметка. Ако имаме такава, клиентът ще трябва да я закрие. Това обаче означава човекът да изтегли и парите си от нея и да ги държи вкъщи, посочиха още служителите.

Решение

Този проблем е на път донякъде да се реши, ако бъдат приети окончателно промените в Закона за платежните услуги и платежни системи, предложени от Министерския съвет. Измененията, гласувани вече на първо четене от водещата комисия, ще дадат възможност на клиента да има още една друга сметка, различна от тази за основни операции. Регламентира се и броят на безплатните услуги, които той може да ползва, тъй като практиката на банките сега е различна. Съгласно текстовете например потребителят ще има право всеки месец на до три безплатни тегления на пари в брой от банкомат или ПОС терминал на обслужващата банка. Измененията в закона бяха предложени, след като стана ясно, че написаните „на коляно“ текстове за въвеждане на безплатната сметка при гласуването на бюджет 2023 дават доста неясна и непълна рамка за функционирането на този продукт.

Разновидност

Безплатната сметка за получаване единствено на пенсии, заплати, помощи и стипендии е разновидност на въведената още през 2016 г. по линия на евродиректива платежна сметка за основни операции, чиято цел бе уязвими групи да получат достъп до банкови услуги. Съгласно изискванията таксите по тази сметка трябва да са по-ниски едновременно от средния размер на таксите, събирани от банките в страната за съответните услуги по разплащателни сметки, изчисляван от БНБ за предходната календарна година; най-ниския размер на таксите, която съответната банка прилага по своята тарифа.

Нагоре

Междувременно някои банки започнаха да вдигат таксите и по този продукт. Точно преди Нова година три кредитни институции въведоха промени в тарифите си, които не подминават и платежната сметка за основни операции. Една от най-големите банки повиши таксата за внасяне на пари в брой, като минималната скача от 85 ст. на 2,45 лева. В друга по-малка кредитна институция също поскъпва внасянето и тегленето на пари от такава сметка. Трета пък вдигна таксата за самото откриване на такъв продукт.

Печалбата рекордна заради бума на кредитирането

Въпреки поредицата от повишавания на банковите такси основен принос към рекордната печалба на банковия сектор имат ръстът на кредитирането и приходите от лихви.

Това коментира пред „Телеграф“ Десислава Николова, финансов анализатор от „Моите пари“.

Обявените наскоро данни на БНБ показаха, че за първите 11 месеца на миналата година банковият сектор у нас отчита внушителна нетна печалба от 3,3 млрд. лв. Това е със 75% повече спрямо същия период на предходната година, когато печалбата е била 1,9 млрд. лв.

Въпреки че кредитните институции периодично вдигат таксите си, основният двигател на тяхната печалба са ръстът на кредитирането и лихвеният марж - разликата между лихвите по депозитите и по кредитите. Към 30 ноември 2023 г. приходите от лихви са в общ размер 5,4 млрд. лв. Предходната година за същия период те възлизат на 3,2 млрд. лв. Ръстът на този показател е 66,4%, посочи Десислава Николова. Нетният лихвен доход, който отчита разликата между приходите и разходите за лихви, също има внушителен ръст от близо 40% на годишна база. Към края на ноември 2023 г. нетният лихвен доход е 4,4 млрд. лв., а година по-рано – 3,2 млрд. лв.

Приходите от такси и комисиони действително нарастват, но с малко. Към края на ноември 2023 г. те са 1,7 млрд. лева, а година по-рано – 1,6 млрд. лв. За 11-те месеца на 2021 г. тези приходи са 1,3 млрд. лв.