0

Н ай-ниските температури през декември в България ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 13 и 18 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки месечната прогноза за декември на отдела "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Тя уточни, че тази година през декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - 4-6 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 2 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - до 70 литра на квадратен метър, а в най-южните райони - между 70 и 110 литра на квадратен метър.

Между 2 и 4 декември заради средиземноморски циклон ще има валежи от дъжд, които на места ще преминават в сняг

В началото на месеца ще е сравнително топло, с разкъсана средна и висока облачност. През периода 2-4 декември, с преминаване на средиземноморски циклон, облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг. 

Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава възможността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури, които ще са по-ниски от обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие температурите ще се повишат, но след това ще има валежи и те ще се понижат

През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, а вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост или инверсионна облачност на места в низините и котловините сутрин.

Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

През третото десетдневие се очакват валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета - и от сняг

През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури, близки до обичайните.„

През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми.

Повишава се обаче и вероятността за валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета - и от сняг.

Кои са характерни особености на месец декември?

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна - четири-пет. 

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите през декември се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите, в по-голямата част от страната, в сравнение с другите месеци, са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември е от девет до 14, на ясните - от два до четири, а на мъгливите дни в равнинните райони - от седем до 12.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 ч.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 15 минути. 

В края на декември слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 1 минута. Продължителността на деня е 9 часа и 3 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 5 декември е последна четвърт, на 13 декември е новолуние, на 19 - първа четвърт, а на 27 декември е пълнолуние.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 часа, съобщи още Анастасия Кирилова от НИМХ.