0

Т азгодишният месец май е най-студеният май от 2005 г. насам. Средните месечни температури имат отклонение от нормата между 3 и +0,3 °C. Най-високата измерена температура е 29,9 °C в Русе на 25 май, а най-ниската – -0,2 °C в Добрич на 11 май.

Месечните суми на валежите са около климатичната норма, но в широки граници – между 13 и 181% от нормата. Най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 56,7 mm във великонърновското село Балван на 30 май, показват данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Регистрираните интензивни валежи и градушки през третото десетдневие на май (Враца, Монтана, Павликени, Силистра, Софийското поле, Хасково, района на Ямбол, Сливен, Карнобат) причиниха механични повреди по пролетните култури и овошките и полягане при есенните култури. Честите валежи през десетдневието бяха причина за развитие на късно кафяво гниене при по-ранните сортове череши (агростанция Николаево), сиво гниене по ягодите, септориоза и фузариоза по пшеницата и др.

През по-голямата част от изминалия месец реките в страната бяха с водни количества около и над праговете за средни води и около праговете за високи води. В резултат на валежи в периодите 8-10 май, 15-18 май и 25-31 май са регистрирани повишения на нивата на наблюдаваните реките в страната. Значителни повишения са регистрирани в периода 17-18 май във водосбора на р. Огоста (до 133 cm при с. Гаврил Геново) и в периода 29-31 май във водосборите на р. Осъм (до 207 cm при с. Изгрев), р. Янтра (до 327 cm при гр. Велико Търново) и р. Русенски Лом (до 134 cm при с. Божичен). В резултат на интензивни валежи на 13 май са регистрирани поройни наводнения в гр. Правец, гр. Ловеч и гр. Благоевград и на 29 май в с. Ореш (общ. Свищов) и гр. Хасково и на 30 май в гр. Дряново.