0

12 на сто, или всеки осми е купил коледни подаръци за близки и роднини със заем или кредит. Това става ясно от изследване на Агенция за пазарни проучвания JTN, проведено в периода от 15 до 22 декември миналата година. Делът на хората, които са прибегнали до подарък на изплащане, е нараснал четири пъти от 2020 г. досега. В периода на пандемията само 3 на сто от българите са  прибегнали до стоков кредит или взимане на заем. Така хората, които са взели заем или стоков кредит, ще изплащат даровете през следващите най-малко три месеца, колкото е минималният период за покупка на техника на лизинг.

Доход

За сравнение през 2020 година 61 на сто от потребителите са се справили с дохода от заплата, за да зарадват близките си. А през 2022 година те са 55 на сто. Запазва се делът на хората, които теглят от спестяванията си, за да купят подаръци – 29 на сто.

Припомняме, че по данни на оператор за безкасови плащания в периода от 19 до 25 декември транзакциите са за над 1 милиард лева. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година. От банкомати пък са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г.

Проучване

Участниците в изследването признават, че тази година за празниците са купили по-евтини подаръци и са приготвили по-скромна празнична трапеза за близките си, защото очакват финансовото им положение да се влоши допълнително през 2023 г. Всеки трети е започнал планирането на средствата, които ще отдели за празниците още през ноември, за да има достатъчно време да се подготви.
 Разходите за подаръци са били доста по-умерени спрямо Коледа през 2020 г. Основен фокус са били децата и по-малките подаръци. Петте най-популярни категории са козметика (41%), детски играчки (37%), дрехи и обувки (31%), книги (28%) и нестандартни и закачливи предмети (28%).
Допълнителен индикатор за по-рационалното пазаруване е ръстът с 8% на хората, които са купили подарък за не повече от четирима души.