0

В секи седми служител в администрацията е преминал обучение за дигитални умения. Това показват данните в годишния доклад за състоянието на администрацията за миналата година.

Тогава общо 78 332 души са имали някакъв вид курсове, за да подпомогнат професионалното си развитие. 19 212 от тях са предпочели именно този по информационни системи. Това е два пъти и половина повече спрямо 2021 г., когато такова обучение са имали 7726 служители.

Планиране

Малко над 6200 човека са решили, че ще им е по-полезно да получат знания по стратегическо планиране, управление на проекти и на риска. Други 5400 са пожелали да усвоят умения в правната сфера – как се пишат и прилагат закони. За друга група чиновници – близо 3500, са по-важни т.нар. меки умения – комуникацията, как да работят в екип и да управляват ефикасно времето или по какъв начин да решат конфликти на работното място. Умения по финанси са предпочели да придобият малко над 2000 човека. Курс за чужд език са избрали други 797 души. През специализирани обучения са минали малко над 38 000 служители. Данните от доклада показват, че общата щатна бройка в администрацията е 143 815. Заети са обаче 131 644 щата. Реалният брой на служителите обаче е малко над 132 000. Причината за това се крие във факта, че един чиновник може да заема две длъжности или един щат да бъде разделен на две и така двамата човека да си поделят задълженията. Жените продължават да са повече от мъжете в администрацията – с около 2400 отгоре. Дамите са около 67 000, а представителите на силния пол около 64 600.

Конкурси

През 2022 г. близо 26 400 човека са кандидатствали в различни конкурси за работа в администрацията. Назначените след такива обаче са 5610. За първи път са станали чиновници близо 4300 души. Ниското заплащане е основният проблем при подбора на кадри в различни структури на администрацията, независимо дали става дума за държавна, общинска или друга. Сред другите посочени причини са недостатъчно финансиране, липсата на кандидати или на квалифицирани такива. Има случаи и на недостатъчно добро представяне на мераклиите за държавна служба.

 Срещу 240 000 лева: депутатите учат чужди езици

240 000 лева заделя Народното събрание (НС) за курсове по чужди езици за служителите от администрацията и за депутатите. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от парламента. Сумата е за обучения по английски, френски и немски език за следващите три години – от 2023 до 2026 г. Народните представители ще могат да минат от базовото ниво А1. Най-високата езикова степен е C1. За целта общият брой на учебните часове е 150. Има възможност и за специализиран английски език за юристи, както и специализиран английски, немски и френски език за работа с институциите на Европейския съюз. Курсовете ще се провеждат в групи най-малко от по 5 души по два пъти в седмицата. Часовете обаче задължително трябва да са съобразени с работното време на Народното събрание. Не може да има такива през ваканциите – коледна, великденска или лятната. При въвеждане на нови ограничения и противоепидемични мерки курсовете ще могат да се провеждат и дистанционно – чрез приложения като вайбър, скайп, майкрософт тиймс и зуум.