0

А рмията планира да закупи боеприпаси за общо 10,6 млн. лева без ДДС. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от военното ведомство в края на седмицата. 

Сумата е предвидена за доставката на общо три неща – инертни реактивни противотанкови гранати за РПГ-22, запалки за ръчни гранати, както и самите гранати. В документацията към поръчката изрично е записано, че става дума за имитационни боеприпаси.

Причината – те ще се ползват за обучения на личния състав в армията. Чрез запалките за гранатите ще се имитират реалните ефекти – звук и светлина от бойната граната. 

Бройки 

Така за първия артикул са заделени около 6,5 млн. лева и с тези средства ще бъдат закупени 6000 гранати за РПГ-та. На свой ред запалките за ръчните гранати ще струват малко над 1,6 млн. лева.

Срещу тази сума военните ще се сдобият с 80 000 бройки от тях. Предвидените парични средства за самите ръчни гранати са около 2,5 млн. лева, а с тях ще се закупят 60 000 броя.

Предвижда се процедурата да приключи с подписване на рамкови споразумения. Срокът за тях ще е 36 месеца, с изключение на тези за запалките, при които времето за споразумението ще се ограничи до 24 месеца – или 2 г. Крайният срок за оферти е 2 септември, всички боеприпаси трябва да бъдат доставени във военното формирование в Стара Загора.

Срокът за доставките ще е обект на допълнително договаряне, но то не може да надхвърля повече от 12 месеца. 

Калибър 

Според техническите спецификации гранатите за РПГ-та трябва да са с калибър 72,5 мм, далечината на първия изстрел да е поне на 150 метра, а началната скорост – най-малко 125 метра в секунда, а времето за приготвяне в бойно положение да е за 15 секунди.

Гаранцията за тях да бъде поне 10 години в неотопляеми складове, като в този срок се включва и поне 3 години съхранение под навес на открито.

Ръчните гранати трябва да са с диаметър не повече от 65 мм и да тежат около 60 грама, а времето за действие на закъснителя пък трябва да е между 3 и 5  секунди.

Изискването е да се доставят в стандартни опаковки и да може да се пренасят с жп, автомобилен, въздушен и морски транспорт, без ограничение на разстоянието и скоростта. 

*Автор: Тихомира Атанасова