1

Б ългарите са успели да спестят 18 млрд. лева за периода от 2020 г. до май тази година. Това показват данни на Българската народна банка (БНБ). Въпреки кризата, породена от пандемията и високите цени на енергийните ресурси и ниските и дори нулеви лихви, спестяванията на домакинствата набъбнаха до 74 млн. лева към края на май тази година. За сравнение през същия период на 2020 година депозитите на българите са били в размер на 56 млрд. лева. През последните две години има тенденция малките депозити в размер от 1000 до 10 000 лева да намаляват, докато по-големите се увеличават. Експерти смятат, че причината за ръста на спестяванията е поради факта, че българите предпочитат да държат парите си в банки и се притесняват да ги инвестират в акции, фондове и прочие.

Инвестиции

Единствената възможна инвестиция за спестяванията е покупка на имот. Ниските лихви по ипотеките и завишеното търсене на жилища вдигна цените им значително. Имотите са скъпи, но пък ипотеките са евтини заради ниските лихви. Това провокира вълна от кредитиране за имоти и към края на май българите дължат 17,5 млрд. лева заеми за жилища. За сравнение с 2020 година ипотеките са били 11,199 млрд. лева. На практика за три години задълженията на българите към банките за ипотеки са набъбнали с 6 млрд. лева, което значително надвишава ръстовете от предишния тригодишен период.

Рекорди

През различните месеци на изминалите три години са отчетени рекорди по ипотечното кредитиране, като има такива, при които за месец са отпуснати над 600 млн. лева. Ръстът при ипотечното кредитиране за последните три години на база предходните е над 2,5 пъти. Например през 2017 година размерът на отпуснатите ипотечни кредити е близо 9 млрд. лева или с 2,2 млрд. лева по-малко, докато от 2020-а досега размерът на ипотеките е нараснал с 6 млрд. лв.

Значително се увеличават задълженията на домакинствата за потребителски заеми. За периода от май 2020 г. до същия месец на тази кредитите за потребление са се увеличили с 4 млрд. лева до 15,7 млрд. лева.