0

З емеделец стана ловец на змии. Владимир Гочев е официално нает от община Харманли да хваща влечугите, които пълзят в нечий дом или обществена сграда. Той хваща животните и ги пуска на безопасно за тях място. Той е един от двамата официално лицензирани ловци на змии в България с разрешително от Министерството на околната среда и водите, който не е учен или изследовател. Първият е негов колега от Стара Загора.

Пясъчна боа, която е рядък вид у нас.

 Пясъчна боа, която е рядък вид у нас.
Владимир Гочев

Инженер

Владимир е земеделски производител в района на град Харманли, а по образование е инженер. Херпетологията му е хоби. „Постоянно съм из природата и полето покрай земеделието. В топлите месеци имам сблъсък почти ежедневно със змии. Така се и запалих. Много ми харесва как се движат, самото им държание, поведение и тяхната потайност. Интересни създания са“, разказва Гочев.

Ловецът е официално назначен от общината от 1 април. От четири години обаче помага за залавяне на змии по къщите доброволно. Най-често получава сигнали за дворове, летни кухни, стари постройки и такива в ремонт.
Последно помогнал за залавянето на влечуго в лятна кухня на възрастна жена, която, като я вижда, се побърква. При първото позвъняване и оглед нямало и следа от животното. А жената с дни не влизала в постройката, треперела и се оглеждала. Звъннала втори път и тогава ловецът на змии я хванал. „Обикновено ме викат хора, които ги е страх или са милостиви. За съжаление масово змиите се убиват и то много душманската, а всички са защитени от закона“, казва Гочев.

Природа

„Змията никога не би нападнала първа. Тя много повече се страхува от нас, отколкото ние от нея. Ако я тормозиш, може да се защити. Не посягайте веднага към мотиката, за да я убиете. Тя е един от големите регулатори на плъхове и мишки в природата и къщите. Хората си мислят, че тази роля може да бъде поета от котка, но има места, където тя не може да се пъхне. Една змия може да се шмугне между тухлите и тесни процепи и да стигне до гнездо на новородени. Те си имат своето място в природата и е добре хората първо да се ограмотят, отколкото веднага да посягат към мотиката“, призовава ловецът на змии. Те не се задържат много дълго време на едно и също място. Плашат се и от котки. Така че след първата среща може никога повече да не я видите.

У нас има две отровни змии, които са потенциално опасни за човека. Едната е усойница, която живее над 800-1000 метра надморска височина и почти не се среща в населени места, а другата е пепелянката. Пепелянката е бавна змия и се лови лесно. „Винаги може с някакъв дълъг предмет да се насочи към дълбок съд, сложен пред нея легнал, и да се вкара в него. Лови се лесно, но не и с ръце и много трябва да се внимава. Някои от смоковете пък са най-трудни за залавяне, защото тях трябва да гониш и да скачаш отгоре им. Те са най-бързи“.

Сплашване

Между 50 и 70% от ухапванията на отровните змии са така наречените „сухи ухапвания“. Хапят, без да вкарват отрова, защото трудно се снабдяват с нея и я пазят за плячката си. Ако я настъпите случайно, най-вероятно ще те клъвне само със зъби за сплашване. Ако продължите да я тормозите, тогава вече може да вкара и отрова. Първото ухапване най-често е сухо. „Дори и да е с отрова, не е чак толкова опасно, колкото си мислят хората. Здрав човек, който няма сърдечни и бъбречни проблеми и не е дете под 12 или възрастен над 60, даже може да се оправи и без лекарска намеса, но трябва да си следи стриктно състоянието за влошаване“. Отровна змия не го е хапала, тъй като подхожда много внимателно към тях, казва още Владимир.

Смок голям стрелец - най-агресивният ни смок.

 Смок голям стрелец - най-агресивният ни смок.
Владимир Гочев

Стресът разнася отровата в организма по-бързо

Ако бъдете ухапани от усойница в планината, е най-добре да се запази пълно спокойствие, колкото и абсурдно да ви звучи, съветва ловецът. Колкото повече се паникьосвате и натоварвате , сърцето ни бие повече, а по този начин много по-бързо се разпространява отровата в организма. Потърсете помощ със спокойна крачка, имате достатъчно време. По думите му нямаме регистриран смъртен случай от ухапване от змия от 60-70 години в България. То обаче може да предизвика и тежка алергична и шокова реакция. Ако бъдете ухапвани от неотровна змия, промийте раната за собствено спокойствие, но той никога не го прави, въпреки че е хапан многобройно.

Снима редки видове като пясъчна боа

Обикаля из цяла България, за да снима редки видове, които живеят у нас. От 16 вида змии у нас има много редки, които се намират на едно-две места в страната. „Пътувам хиляди километра, за да търся такива. В България живее също пясъчната боа, наречена още турска, обявена за застрашен вид. През годините много нейни находища са унищожени заради строителството. Тя намалява все повече. Това е потаен вид, но много бракониери я търсят, защото става за отглеждане в терариум заради мекия си характер и красота“, споделя още ловецът.