0

Е динодушно депутатите отмениха т.нар. „златни паспорти“. Това стана с приемането на второ четене на поправки в закона за българско гражданството. Наред с това бе одобрено и предложението на ДПС за проверка на всички преписки за придобиване на БГ паспорти срещу инвестиции и дали имам основания за отмяна на натурализация. Това ще стане в срок от 6 месеца от влизане в сила на закона. Проверката ще бъде извършена от ДАНС. Резултатите от нея службата трябва да предостави правосъдното министерство, която при нужда и нарушения, да предприеме отмяна на БГ гражданството. До такава може да се стигне ако дадено лице, сдобило се вече с родни документи, не е уведомило властта за промени в инвестициите или пък не ги е поддържало. По закон те трябва да направят това в срок от 14 дни при наличие на такива промени. 

Всички подадени досега молби, но неприключили производства за получаване на БГ паспорт срещу инвестиции, се прекратяват. Това бе причина за възражение само от страна на Петър Петров от „Възраждане“, който поясни, че тези висящи молби са около 100 и са подадени по законен ред. Става дума за инвестиции в държавни ценни книжа, каквато възможност е имало до средата на март 2021 година, когато това е отпаднало. По думите му всяка от тях трябва да е поне за 2 млн. лева, което означава общо за над 200 млн. лева в ДЦК, които ще бъдат върнати. Заподозря, че това може да бъде основания и дадените лица да си търсят правата в съда, заради това, че преписките им са били забавени. 

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да се отмени и получаването на пребиване у нас след инвестиции. Хамид Хамид обаче се зарече, че те отново ще внесат такива предложения в следващите месеци , като дали тези разпоредби ще бъдат отменени или ще се въведе по-строга регулация, тепърва ще се види. 

На свой ред Крум Зарков от БСП поясни, че въпросът с т.нар. “златни визи“ е на дневен ред и в Европа. Сега те не са го приели, защото са сметнали, че е прибързано, но очевидно ще се върви към обща еврорегламенация на въпроса. Иначе Зарков коментира, че сега държавата окончателно се е отказала от правото за гражданство срещу инвестиции, защото то се оказало неефективно, не е носело реални и трайни работни места. Така България вече няма да е една от страните в ЕС в списъка под особено наблюдение по казуса. Изтъкна, че промените са приети единодушно.